Foto: Justin Klusener

Det sies at riktig utstyr er halve golfen. Her får du en liste på ti ting som kan påvirke resultatet dersom utstyret ikke er i topp stand. Hvordan ser det ut i din bag?

Ett slag her og ett slag der blir fort dyrt på en runde. Og det blir for dumt om det er golfutstyret som er grunnen til slagene du har tapt.

Vil du spare slag på neste runde, kan det være verdt å ta en titt på Golf Monthlys liste over ti feil det kan være på golfutstyret du bruker i dag.

Neste sesong er et par måneder unna, så du har fortsatt tid til å rette det opp før du begir deg ut på hjemlig gress.

1. Slitte riller på wedgene

Få ting overgår det å se ballen spinne på greenen, og stoppe helt inntil flagget. Et vellykket innspill er det imidlertid mye lettere å få til dersom rillene er skarpe på køllene med høyest løftevinkel.

TITLEISTS WEDGEGURU, BOB VOKEY, undersøkte hvordan ballens spinn endrer seg på en wedge som har vært i brukt 100 runder kontra en som er helt ny. Ikke bare sank spinntallet dramatisk med 100-runderswededgen; utgangsvinkelen økte også fordi ballen ble ført lenger opp på wedgenes blad når rillene ikke lenger var skarpe.

Spiller du én runde i uken som gjennomsnitt samt trener litt innimellom, betyr det at du bør skifte ut wedgene med ett til halvannet års mellomrom.

Artikkelen fortsetter under videoen

2. En kølle kjøpt på salg kan koste viktige slag

En kølle til halv pris er bra både for samvittigheten og lommeboken. Men kanskje ikke for spillet ditt. At du bruker samme driver som Rory McIlroy betyr ikke at du  kommer til å slå som ham.

Faktum er at nesten ingen sving passer for en kølle rett fra butikkhyllen. I stedet for å forsøke å redde sesongen med en ny driver anbefaler Golf Monthly at du heller bruker penger på å få tilpasset driveren du allerede har.

3. Bruk riktige sko

I følge en undersøkelse fra FootJoy har 70 prosent av alle golfere feil størrelse på golfskoene. Det gjør at du mister stabilitet i svingen eller får dårligere komfort. Begge er faktorer som kan påvirke scoren. Sjekk også at skoenes spikes gir tilstrekkelig feste, og at skoene fortsatt er vanntette. Komfort påvirker resultatet!

4. Ikke spill med feil løftevinkel

Husker du tilbake til den gangen nyheten om at Tiger Woods’ driver, med sju graders løftevinkel (loft), gjorde at det ble et statussymbol å ha så få grader som mulig på køllen du slår lengst med?

PROBLEMET ER AT SVÆRT FÅ SPILLERE HAR NOE Å TJENE PÅ LAV LØFTEVINKEL. Tester viser at en økning av vinkelen på bare en grad eller to, gjør underverker for antallet fairwaytreff. De nye driverne gir i tillegg ballen så lite spinn at det kreves høyere ballbane for å oppnå maksimal lengde.

5. Passer hånden i hansken?

Hører du med blant dem som bare slenger hansken tilbake i bagen etter bruk? Det tar ikke mange rundene før det som var en myk og deilig hanske, som ga godt grep, minner mer om en skorpe fra en tørr brødskive. Den beste måten å holde hansken frisk og fin er å tørke den, og deretter la den ligge i den originale pakningen. Det gjør at hansken beholder sin opprinnelige form.

6. Skift grep på køllene

Skifter du grepene på køllene hvert annet år? Det er produsentenes anbefaling for å sikre deg full kontroll på køllens posisjon gjennom hele svingen.

DET ER IKKE BARE SLITTE GREP, MEN OGSÅ TYKKELSEN, som kan gi problemer. Mange bruker grep som enten er for tynne eller for tykke for hendene. Neste gang du bytter grep (kanskje ikke så lenge til?) bør du også få sjekket hvor tykt grep du bør ha.

7. Glem bladkøller

Få ting er så vakkert som å se en golfbag full av glinsende bladkøller. Men det blir ikke særlig vakkert når du ikke klarer å treffe ballen skikkelig med dem.

BORTSETT FRA UTSEENDET, ER DET NEPPE NOEN SOM HELST GRUNN til at en glad amatør skal bruke bladkøller. Selv mange blant proffene har valgt dem bort. Svelg stoltheten, og kjøp et mer tilgivende sett jernkøller. Det kan fort gjøre underverk for ditt resultat.

8. Fjern de lange jernene fra settet

Hvor bra slår du egentlig treerjernet? Slår du det like bra som en tilsvarende hybrid? I så fall er det bare å gratulere deg med at det ikke finnes noen som helst grunn til å bytte ut treerjernet.

FOR OSS SOM IKKE HAR 100 PROSENT STABIL balltreff kan imidlertid en hybrid gjøre underverker for de lange innspillene,  for utslagene og for de anledningene der du vil forsøke å nå et par 5-hull på to slag. I tillegg er det lettere å bruke hybrid i roughen, og den kan også vikariere som chippverktøy. Bra deal!

9. Fokuser på ballen

Nei, denne gangen mener vi ikke se på ballen. Men på det faktum at golfballen er det eneste elementet av golfutstyret som du bruker ved hvert eneste slag.  Så hvorfor bruker du da en golfball du har funnet i skogen eller fisket opp av en grøft eller dam, og som er så slitt at det påvirker ballflukten?

Vi golfere er jo alltid på jakt etter forutisgbarhet og følelse rundt og på greenene. Et bra første steg dit er å alltid bruke samme balltype. Snakk med proen i klubben om hvilken ball som passer ditt spill. Det kan du tjene på!

10. Er lengre alltid bedre?

Et lengre skaft på driveren gir deg høyere svinghastighet. Som igjen gir mer lengde. Men det er ikke nødvendigvis alltid en fordel. Faktum er at mange av verdens beste spillere har driverskaft som kan være 5-6 centimeter kortere enn standard.

For proffene er presisjon ofte viktigere enn lengde. Det kan kanskje være noe å tenke på for deg også. For det er faktisk en fordel med et innspill med litt mer kølle, men fra fairwayen, enn å slå en wedge fra skogkanten.