Foto: Torsten Pamp

20 euro for golf på drømmegreener, 100 euro for hotell, golf og middag. Vi fant det billige Irland, like utenfor utdrikningslagenes irske hovedstad.

I områdene rundt Kilkenny fant vi et golfområde som et alternativ til den tradisjonelle golfreisen. For som oftest betyr jo en golfferie i Irland spill på linksbaner, og med ganske høy greenfee.

Det tok oss en times tid sørvestover i bil å komme dit fra Dublins flyplass. Planen var å komme unna så billig som mulig. Første stopp viste seg likevel å bli ganske så luksuriøst. I begynnelsen var The Heritage i Killenard en stor luksusresort med et prakthotell, private villaer og en golfbane designet av Seve Ballesteros.

Banen åpnet 2004 som en integrert del av hotellet. Men da nedgangstidene kom noen år senere gikk byggmesteren konkurs, og staten gikk inn og reddet anlegget. I dag har to amerikanere fra Texas overtatt hotellet mens golfbanen eies og drives av golfklubben.

Det er en typisk parkbane med vann i spill på ti av hullene. Dels som dammer og små innsjøer, dels som rennende vann langs og på tvers av fairwayene. For det meste er landingsområdene sjenerøse, der det bare er å ta fram driveren.

Kilkenny
IRSK VÆR: På en golfreise til Irland kan du oppleve alle årstidene i løpet av en uke. Husk å ta med det du behøver. Her fra The Heritage. Foto: Torsten Pamp

Men det finnes også større partier bunkere formet som biter i et puslespill både i dogleg-ene og ved greenene. Banen er nesten pedantisk velpleiet. Og den er lang, nær 6000 meter fra klubbtee. Greenfee ligger mellom 330 og 615 kroner (35 til 65 euro), avhengig av ukedag. Lunsj får du for 105 kroner (11 euro), en øl for drøyt 50 kroner (5,50 euro).

Åtte baner 45 minutter fra Kilkenny

Vi kjører 45 minutter sørover til Castlecomer, nesten to mil fra Kilkenny og med åtte golfbaner. Castlecomer Golf Club like utenfor landsbyen er en skikkelig kontrast til The Heritage. Et lite, enkelt klubbhus er omkranset av forholdsvis flate parkhull på den ene siden og hull i kupert skogsterreng på den andre.

Parkhullene er Irlands kjente banedesigner, forfatter og fotograf Pat Ruddys første design fra tidlig på 70-tallet. En total motsetning til hans senere mesterverk; The European i Brittas Bay sør for Dublin. Pat Ruddy må ha hatt varme følelser for den lille klubben. 30 år senere kom han tilbake til Castlecomer, og designet ni hull til i skråningene i løvskogen. Uten å ta ett øre i betaling!

Vi ble kanskje aller mest imponert over greenene, som er ondulerte og med fantastisk rull. Bare det å få putte på de er verdt hele greenfeet på 190 kroner(20 euro).

— Det er vår måte å konkurrere på, sier klubbsjefen.

Ellers er det skoghullene du husker best etter runden. Det er spill opp og ned. Dramatisk, men også med noen hull hvor du kan få igjen pusten. Det minner litt om Holywood-banen, som har fostret McIlroy. Og det må vel være en ganske god karakter.

En som kanskje ikke setter like stor pris på layouten er medlemmet som etter en fest kjørte feil vei gjennom banen, og ble hengende fast på en tee. Alt som sås var frontlyktene som lyste opp i skogen.

Vil du heller bo her enn i Kilkenny finner du et par Bed & breakfast for rundt 400 kroner (40-45 euro). Mellom 28. juli og 7. august har klubben åpne turneringer hver dag. Dessuten hver søndag, inkludert lunsj, for 170 kroner (18 euro).

Kombinert veddeløps- og golfbane

Fra Castlecomer har vi bare en halv times kjøring til en mer uvanlig golfbane. Gowran Park er en hybid for hesteveddeløp og golf. Vi parkerer utenfor galoppbanens hovedtribune, og finner golfklubben i bunnen av tribunen.

Klubbhus og bar er lenger oppe, med utsikt over både veddeløpsbanen og deler av golfbanen. Fem av hullene ligger innenfor gjerdet rundt galoppbanen, i helt åpent parkområde med noet vann. I kortsidene spilles to par-3-hull fra utslag på utsiden av det hvite gjerdet til greenen innenfor. Resten av hullene er lagt ut dels i parken, dels i skogen, rundt banen.

Alt er meget godt vedlikeholdt, og med greener av høy klasse. Det er en morsom og annerledes opplevelse. Når vi spiller langs galoppsporet er det lett å forestille seg hvordan jockeyene driver sine prustende hester framover på den andre siden av gjerdet. På løpsdager er golfbanen naturligvis stengt. Ellers er greenfee 190 kroner (20 euro) på hverdager, 285 (30 euro) i helgene. Klubben samarbeider med flere hoteller i Kilkenny, og dit er det bare 15 minutter med bil.

Smithwick-ølets hjemby

Selv om vi golfere ser på Kilkenny som et golfsenter for området, er den idylliske byen best kjent for to andre ting. Før var det ølbrygging. Det var her ølmerket Smithwick’s ble etablert, og det har sitt eget museum i det gamle bryggeriet i sentrum.

Der ljomer det av amerikanere og kanadiere på guidede turer, som ender i baren der det deles ut sjenerøse smaksprøver. Men det er ikke nordamerikanerne som gjør at byens folketall to- og tredobles i helgene. Det er den irske begeistringen for utdrikningslag, hen parties for kvinner og stag nights for menn.

Kilkenny
SKÅL! Hos Smithwick’s ølmuseum deles det rundhåndet ut smaksprøver. Foto: Birgitta Pamp

Sammen med Killarney lenger sør har Kilkenny blitt det store for slikt. Grupper på 20-25 personer er vanlig, og prisene på hotellrom mer enn dobles fra 950 til 2100 kroner (100 til 220 euro). Likevel forsøker enkelte av hotellene å begrense festingen noe.

— Vi tar bare i mot ett utdrikningslag av hvert kjønn per helg. Ellers blir det for bråkete, fortalte de på et av de større hotellene.

Det finnes mange barer å feste på, som hos anerkjente Langtons. Og hos mange, mange andre skjenkesteder. En fredags​​kveld kan det være like fullpakket på utsiden av barene som inne. Med åpne dører og et lydnivå på festvolum.

Like utenfor byen

Fem minutter fra hotellet kommer vi til Kilkenny Golf Club, etablert i 1896, av en Smithwick, selvfølgelig. Dagens bane  i utkanten av byen har ni hull fra 1901, mens resten ble innviet i 1938. Med mye klassisk golffølelse i garderoben og baren.

Det er er åpen parkbane med sjenerøse fairwayer, og også klippet område mellom hullene. Banen er småkupert, med relativt få bunkere. Fram til innspillene føles de fleste slagene som transportetapper. Utfordringene ligger nesten helt og holdent på grenene, som er svært raske og kuperte på grensen til bølgende.

— Greenene må være slik fordi banen er så kort (5700 meter, red.anm.). Det er banens eneste sjanse til å forsvare seg, sa et av de eldre medlemmene før han med et smil gikk ut på onsdags-konkurransen.

Klubben er en av de mest besøkte i Sørøst-Irland, mye på grunn av nærheten til byens sentrum. Det vrimlet av folk da vi besøkte banen, ikke bare onsdagens seniorgolfere. Greenfee er 285 kroner (30 euro) på hverdager, 330 kroner (35 euro) i helgene. Det arrangeres en åpen golfuke hvert år, og også mange andre turneringer er åpne for gjestespillere. Greenfee i turneringene er 170 kroner (18 euro).

Irlands beste parkbane

Siden vi ikke har brukt mye penger på greenfee hittil, tar vi oss råd til å besøke en mer prestisjefylt bane. Og drar til en bane som blant annet har arrangert WGC-turnering med Tiger Woods, Ernie Els, Sergio Garcia og Padraig Harrington i startfeltet: Mount Juliet, like sør for Kilkenny.

Her har Jack Nicklaus skapt en fantastisk vakker og variert bane i parkmiljø med mye eik, bjørk og andre løvtrær. Det er noen små høydeforskjeller på enkelte hull, men ellers ganske flatt. Her og der finnes store områder med bunkere. Og med greener som er fantastiske, selvfølgelig. Det er ikke så mye vann i spill, men det finnes noe både på banens signaturhull og på banens vanskeligste hull. Banen ble nylig kåret til Irlands beste parkbane.

En rekke verdenskjendiser har vært gjetster her. Som Jimmy Carter, Mia Farrow, Dan Akroyd og Pierce Brosnan. Og ikke minst Clint Eastwood. Som ga klubbsjefen Francis Reynolds en opplevelse for livet. Filmselskapet MGM hadde booket hele anlegget for en dag. Og siden de hadde gitt beskjed om at de selv ville ta seg av alt rundt arrangementet, hadde Francis sendt hele staben hjem.

Han satt alene i resepsjonen, og var opptatt med å sortere noe bak disken da han registrerte at noen nærmet seg. Francis reiste seg.

— Du er … eller, ja, du er .., fikk han stotret fram.

— Ja, jeg er jo det, flirte Clint Eastwood.

Et øyeblikk senere gikk Eastwood ut på banen, alene med sin caddie. MGM hadde leid hele banen bare for ham.

Kilkenny
BESØKES AV KJENTE MENNESKER: Klubbsjef Francis Reynolds på Mount Juliet har opplevd mange hyggelige stunder med sine gjester. Foto: Torsten Pamp

Phil Mickelson er en annen av Francis favoritter.

— Han er en ekte gentleman. Av en eller annen grunn fikk han et ekstra godt forhold til den eldre damen som alltid gjorde klart rommet hans for natten. Det ble nærmest fast takst for Mickelson å tipse henne rikelig. Og da kvinnen døde, sendte h an blomster til begravelsen.

Luksusen til tross er det ikke dyrt å spille Mount Juliet: 470 kroner (50 euro) på hverdager. Og maksimalt 1085 kroner (115 euro) i helgene. Mandager og onsdager er det åpne turneringer for 470 kroner (50 euro) per spiller. Det finnes også et golfpass med Mount Juliet, Mount Wolseley og Carlow Golf Club med én runde på hver bane for totalt 1160 kroner (123 euro).

Bilnostalgikernes golfbane

På vei tilbake til Dublin overnatter vi i Mount Wolseley. Høres navnet kjent ut? Herregården var en gang hovedkvarteret til Frederick York Wolseley. Sammen med Herbert Austin stod han bak den britiske bilprodusenten Wolseley Motor Company, som produserte biler inntil 1975.

I dag er godset et firestjerners Hilton golf-, spa- og bryllupshotell med en småkupert parkbane lagt ut av av Christy O’Connor Jr. Med vann i spill på elleve hull, og vakre trær som gir et storslagent inntrykk.

Irlandsværet, med regn hele natten, forhindret oss fra å spille neste morgen. Men fra tidligere besøk kjenner vi dette som en bra bane som skulle passet i mange golfoperatørers pakker. Ikke minst med dagens golfpass. Ellers koster hotellets egen golfpakke, med overnatting golf og middag for to, fra 1440 kroner (152 euro).

Avslutt turen ved flyplasssen

Like nord for Dublin, noen få kilometer fra flyplassen, ligger  golfanlegget som kan være perfekt som en avslutning. Roganstown Hotel & Golf Resort er et gammelt herskapshus gjort om til spa og golfhotell. Alt eid av familiene Mc Loughlin og Mc Guinness, som vi møter overalt: I butikken, i resepsjonen, på golfklubben og på banen. Her er to baner, Roganstown, designet av Christy O’Conner Jr., og publicbanen Swords Open Golf Course.

Vi velger O’Connors parkbane. De første ni hullene er kantet av trær. Oppbygde hauger langs fairwayene gir deg følelsen av å være alene på banen. De siste ni er helt åpne med brede fairwayer, med klippet rough mellom dem. Det er noe vann i demninger og kanaler, og for det meste på par-3-hull. Greenene er ganske raske, ondulerte og med flere nivåer. Da Padraig Harrington spilte banen i fjor hyllet han signaturhullet, nummer 6, som er et par-3 med et vakkert vannspeil.

Swords gir et annet inntrykk, med en enklere layout. Det er fortsatt flatt, men hullene er mer pakket inn av trærne. Fairwayene er ganske ujevne og humpete, og minner om dem på eldre linksbaner. En bane hvis du ønsker å spille i fred og ro, mer som et andrevalg.

Den avslappede atmosfæren i golfbaren og mer eleganse i restauranten har tiltrukket seg en rekke lokale kjendiser til både hotellet og golfen.

Roganstown er imidlertid ikke særlig kostbart. Golfpakke med overnatting, middag, frokost og golf får du fra 840 kroner (89 euro). Greenfee uten overnatting ligger mellom 425 og 520 kroner (45-55 euro), som viser at vi nå befinner oss nærmere Dublin.

Har du fått med deg denne serien? Torsten Pamps Tour of Ireland-prosjekt

Fotnote: Artikkelen ble første gang publisert på Golferen 15. juni 2017