Det er underlig å tenke på at i kommunisttiden i dagens Tsjekkia var golf ansett som en så borgerlig dekadent frititdssyssel at bare hard-core kommunister med partitilhørigheten i orden fikk lov til å utøve sporten.

Fra tidlig 1900-tall og fram til Andre verdenskrig, altså før kommunistpartiet kom til makten, var golf en vel ansett aktivitet i Bøhmen. Et tidligere kongedømme, som består av Praha og områdene sør og vest for hovedstaden.

Utlendinger i hopetall, særlig fra Storbritannia og USA, strømmet til de grønne golfbanene de første tiårene av det 20. århundret. Blant de besøkende som har registrert seg i gjestebøkene til Royal Marienbad Golf Club finner vi Hans Majestet Kong Edward VII, Storbritannias statsminister 1916-22, David Lloyd George, golflegenden Henry Cotton og forfatteren av Jungelboken, Rudyard Kipling.

«Uegnet for arbeiderklassen»

Da kommunistene tok makten etter krigen, endret alt seg på dramatisk vis for tsjekkisk golf. De første tiårene gjorde oppofrende innsats fra klubbens ildsjeler at de klarte å holde banen åpen. Og hindret at kommuniststyret fikk gjennomført sine planer om å  ødelegge utslagssteder, fairwayer og greener.

Offisielt var golf  ansett som et «spill uegnet for arbeiderklassen». Men selv ikke en kommunist blir forskånet for angrep fra den hissige golfbasillen. Golfere med partiboken i orden fikk derfor, uoffisielt, lov å fortsette med den dekadente sysselen.

Etter Praha-våren i 1968 ble det lempet på noen av de rigide forbudene mot golf.Det ble lov å spille golf, og det ble lov for tsjekkiske klubber å melde på spillere til turneringer i utlandet. Som i praksis var den eneste internasjonale kontakten tsjekkisk golf hadde gjennom 70- og 80-tallet.

På 90-tallet kom omslaget da det endelig ble spilt en europaturning bak jernteppet. Det første Czech Open gikk av stabelen i 1994, nettopp på Royal Marienbad Golf Club. Eller Golf Club Mariánské Lázně, som den lettgåtte, velpleide banen i britisk parkstil heter på originalspråket.

kommunistpartiet
SENTRAL PLASS: Plakettene til ære for Kong Edward VII står rett foran klubbhuset til Royal Marienbad Golf Club.

Fra eldste bane til eldste klubb

Selv om Marienbad-banen er landets eldste, kan Karlsbad Golf Club, en times tid lenger nord, skryte av å være landets eldste golfklubb. Den opprinnelige banen er imidlertid nedlagt, og har blitt erstattet av en krevende skogsbane. Ikke så lang, men smal og småkupert.

For å utligne utfordringene fra tee til green, er greenene forholdsvis greie å hanskes med: Ganske flate og med store forgreener, som gjør at du ofte kan bruke putteren et godt stykke før du kommer til de mest kortklippede områdene.

Karlsbad har også en interessant nabo i Gary Player-designede Cihelny Golf Resort. Som er en lekker, moderne bane i en liten dal, med en elv, noen få kilometer utenfor sentrum av spa-hovedstaden Karlsbad.

Du bor godt på Chelny-resortens lekre hotell. Eller du kan gjøre som vi gjorde: Ta inn på Karlsbads berømte spahotellHotel Imperial , der du bor i gammel luksus i overdådig stil.

Flere enn 100 baner

De siste 25 årene har tsjekkisk golf vært gjennom en rivende utvikling. I følge det tsjekkiske golfforbundet finnes det nå 102 golfbaner og 56.500 golfspillere.

Klubbledere Golferen snakket med sommeren 2018, hevder imidlertid at bare rundt 30.000 av medlemmene er aktive. Noe som passer med vårt inntrykk av at det var lite kø på de banene vi besøkte. Som bidrar til avslappet stemning, og gjør det hyggelig å være gjest.

Kvaliteten på banene er stort sett høy, og spenner fra hyggelige småby-baner til internasjonale prestisjebaner. Overflatene er velholdte, klubbhusene behagelige.

Dessuten er Tsjekkia fortsatt et rimelig land å golf-feriere i. Greenfee er på skandinavisk nivå, eller under. Mens prisene på en øl og noe å bite i etter runden ligger langt under hjemlig nivå. En halvliter på de beste klubbene koster fortsatt ikke mer enn rundt 15 kroner, en baguett får du for omkring en 20-kroning, en varmrett til under 50-lappen.

Noen naturskjønne baner verd å spille

I Posazavi-regionen tre kvarter sørøst for Praha kjører vi av motorveien og inn i landsbyen Kácov. På den andre siden av byen krysser vi elven Sázava, og befinner oss plutselig ved et lite, hypermoderne hotell bak en stor, overbygget drivingrange.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

kommunistpartiet
KIRKETÅRNET I KACOV: På River-sløyfen til Panorama Golf kommer du nær både elven Sázava og landsbyen Kácov.

Panorama Golf Resort viser seg å være en 27-hulls åpenbaring, som varierer fra det nydelige med nihullsslyngen langs elvebredden, til det krevende på de ni bakkete hullene som utgjør Meadows til det tilnærmet sinnssvake du ser på et par av de ni hullene i skogen.

kommunistpartiet
TRØST ELLER BELØNNING: Klubbhusbaren hos Panorama Golf har rikelig med kjølig, lokalt Kácov-øl.

Panorama byr på mye vakker natur, og alltid krevende golf. Som er morsomt dersom du behersker det. Heldigvis har klubbusbaren en stor og avkjølt beholdning av det svært gode ølet fra det lokale bryggeriet i Kácov. Som duger til å både slukke tørste eller drukne sorger etter runden.

Vakkert er det også hos Loreta Golf Pyšely, bare en kort kjøretur unna i Posazavi. Dette er en herlig feriebane, som ga oss assosiasjoner til Toscana. Den er åpen, men med rough du skal passe deg for. Greenene er gode, og klubbhushotellet byr på 24 senger samt en terrasse som burde vært døpt Den himmelske freds plass.

To prestisjebaner

Etter et par historiske banebesøk og et par usedvanlig naturskjønne banebesøk passer det bra å avslutte vår rundreise i Bøhmen med et par storbybaner der Country club-følelsen er noe mer fremtredende.

Greensgate Golf & Leisure Resort ligger i ølbyen Plzeň (som har gitt navn til pilsnerølet). Byen ligger 90 kilometer vest for Praha, og har knappe 200.000 innbyggere. Mange av dem med tildels vellykkede investeringer i industri og handel å se tilbake på.

Det oser kvalitet over Greensgate-anlegget, tvers i gjennom:  Hotell, restaurant, resepsjon og bane, som har vært åsted for fire turneringer på damenes europatour fra 2013 til 2016. Det er krevende å spille her, der flere hull byr på ekstrem, men morsom, nærkontakt med Klabava-elven.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

kommunistpartiet
VERDT HELE TUREN: Etter heftig flørt med Klabava-elven klarer du forhåpentligvis å lande ballen på Greensgate sin green nummer 11.

Hull 11 er faktisk alene verdt turen hit. Det er et par-3-hull på 144 meter fra bakerste utslag, 91 meter fra utslaget lengst framme. Uansett hvilket av de fire teestedene du velget å spille fra, må du fly ballen over mange meter med vått vann for å lande ballen trygt på øya med green på, langt der framme.

Også Albatross Golf Resort i Praha har turnerings-erfaring så det holder. Herrenes europatour har gjestet banen med Czech Masters fem ganger siden 2014, og kvaliteten på bane, klubbhus og fasiliteter for øvrig er i toppklassen.

I tillegg til banens egne egenskaper, var ikke minst nærheten til Prahas internasjonale flyplass en faktor som gjorde det naturlig å avslutte en hektisk, givende og hyggelig golf-ekspedisjon her. Der det særlig er fire hull fra reisens siste bane som har festet seg godt i hjernebarken.

Hull 4 går i en liten dal. De høye trærne og fairwayens svake bue mot venstre gjør at du ser forbausende lite av fairway fra utslaget på det 347 meter lange par-4-hullet. Og som desstuen får landingsområdet til å virke mindre enn det faktisk er. De øvrige tre hullene du vil huske godt følger som perler på en snor helt bakerst på banen. Hullene 16, 17 og 18 er av den typen der nervene settes på høykant og turneringer vinnes. Eller like gjerne tapes …

kommunispartiet
ET HULL Å HUSKE: Hull 4 på Alabtross-banen i Praha er blant dem du aldri glemmer.