Det nye styret består av:
- Stein Jodal (Larvik GK) som Styreleder.
- Jens Engelstad (Oslo GK)
- Claus Mæland (Kongsvinger GK)
- Fraser Mudie (pro Mørk GK, fra Skottland)
- Stephen Newey (pro Oslo GK, fra England)
- Lars Otto Bjørnland (Gamle Fredrikstad GK)
Foruten styret var Hilde Kristin Bendixen fra Oslo GK og Henrik Björelind fra Larvik GK også med som stiftere.
Golferen traff noen av stifterne på åpen hickorydag på Golfland på Oslo Golfklubb.
Opprinnelsen til hickory
Hickory-golf får navnet sitt fra tresorten som ble benyttet i treskaftene på golfkøller fra midten av 1800-tallet og frem til 1930-tallet, da stålskaftene tok over.
– Hickory er en slekt i valnøttfamilien, forklarer Lars Otto Bjørnland. Han er tidligere redaktør av Norsk Golf, og har lang fartstid fra diverse roller i golf-Norge og som presse-attaché i Olympia-toppen.
Veden er hard og er tradisjonelt blitt benyttet i en rekke redskaper. I dag ser man det oftest som trommestikker, der hickory utgjør det vanligste materialet.
– Hickorygolfen startet på midten av 1800-tallet, da man i Storbritannia begynte å importere tresorten fra USA, fortsetter Lars Otto. – Utbredelsen av golfen på den tiden vokste i takt med stadig nye jernbanelinjer som raskt kunne frakte folk ut til golfbanene langs kysten, noe som resulterte i en golf-boom.
Helt annen spilleglede
– Det er en helt annen spilleglede enn med vanlig golf, mener den nye styrelederen Stein Jodal. – Man må være mye mer nøyaktig. Sweet spot er mye mindre på de køllehodene enn på moderne køller. Man merker så utrolig godt gjennom hele skaftet akkurat hvordan slaget blir, også føles det helt fantastisk i hendene når man treffer riktig. Men det er viktig å svinge rolig. Køllehodene var mye tyngre enn de er i dag, så det kommer mye kraft i form av massetreghet fra køllehodet.
Hickoryballen får fart
Høsten 2023 var lederen for NGF sin Faggruppe Golfhistorie, Jens N. Engelstad, på årsmøtet for European Association of Golf Historians & Collectors (EAGHC), som det året var satt til Golf de Cannes-Mougins i Frankrike.
Årsaken til at årsmøtet ble holdt på Cannes-Mougins var feiringen av klubbens 100-årsjubileum. Dette inspirerte Jens til å foreslå at EAGHC-årsmøtet for 2024 burde holdes på Oslo Golfklubb, når hjemmeklubben hans også skal feire sitt 100-årsjubileum. Styret i EAGHC, og styret i Oslo Golfklubb likte ideen, og gikk inn for det.
Slike årsmøter pleier også å involvere en hickorygolf-turnering. Dermed vil møtet i Oslo i slutten av august, avsluttes med Åpent Norsk Hickorymesterskap 31. august 2024. Med tilreisende hickorygolf-entusiaster fra hele verden, ventes turneringen å bli en virkelig internasjonal, og ikke minst historisk, folkefest.
Med et slikt perfekt bakteppe, pitchet Lars Otto Bjørnland ideen om at de også burde stifte Norsk Hickorygolf Selskap. De kunne ha godt av å samle alle de forskjellige initiativene på hickorygolf-fronten inn under én organisasjon.
Populært i Europa – Norge ligger etter
Hickory-golf har lenge vært stort i mange land i Europa, og Sverige er faktisk en av de aller største. I Norge har interessen for hickory-golf begynt å ta seg opp de siste årene. Mye takket være ildsjeler som Claus Mæland, som har organisert en rekke hickory-turneringer på Kongsvingers Golfklubb.
Vil jobbe med å fremme interessen
Norsk Hickorygolf Selskap vil jobbe med å spre interessen videre i Norge, og håper å tiltrekke seg interesse fra alle aldersgrupper.
– Det er viktig at også yngre folk lærer om og tar vare på historien, mener Lars Otto.
Selskapet vil også være behjelpelig med informasjon om leie, kjøp og reparasjon av utstyr.
For de som er interessert er det nå altså bare å melde seg inn.
Åpen dag 6. april
Neste viktige begivenhet på kalenderen for Norsk Hickorygolf Selskap er åpen dag på Oslo Golfklubb 6. april. Åpen dag 27. januar ble en suksess, og nå vil de gjenta suksessen, men denne gangen i golfens rette element utendørs.