I flere år har vi som elsker golf ventet på at pendelen skulle snu etter at antallet norsk golfmedlemmer har falt med 12 prosent siden toppen på 125.000 fra fem år tilbake.
De siste årene har tall fra utlandet gitt grobunn for håp også for Norge, der den nedadgående trenden har ført til totalt 110.000 golfmedlemskap.
De siste tallene fra broderfolket i øst er imidlertid oppløftende, og gir håp om at effekten også smitter over til denne siden av kjølen.
Pluss 50.000 i Sverige
I Sverige har over 50.000 personer enten returnert til golfen eller har begynte å spille i 2013. Det gir en total på 473.797 aktive medlemmer.
Dessuten viser tallene at barn og unge dras mot golf igjen, skriver IdrottensAffärer.se.
Antallet unge født mellom 2000 og 2009 økte med 27 prosent i Sveriges 474 golfklubber. Den svenske undesøkelsen viser at få slutter å spille golf, men at en del tar midlertidige pauser.
I 2013 var det 28.000 golfmedlemmer som kom tilbake til golfidretten etter pause.
— Dette er fantastiske, gledelige tall for vår sport og for klubber som sliter med økonomien, og i noen tilfeller fallende medlemstall, sier assisterende generalsekretær Bo Bengtsson i det svenske golfforbundet til Idrottens Affärer.
Internasjonal trend
Veksten i Sverige kommer etter at store golfland som USA, Storbritannia og Australia allerede i 2012 begynte å merke en markant økning i antall spilte runder.
I Sverige registrerte de at noe var på gang i sommer etter at juli ble en rekordmåned i antall spilte runder.
Les også. Golføkning i flere land
Norge følger svenskene
Generalsekretær Tor-Anders Hanssen forteller at Norges Golfforbund har hørt forlydender om den svenske veksten en stund.
— Etter en dårlig vår fikk vi høre at det skjedde noe i Sverige i sommer. Men at veksten skulle være så sterk og så tydelig visste vi ikke, medgir han.
Hanssen forteller at Sverige og Norge har snakket mye sammen om hvordan få golfen framover igjen.
— Det vi har registrert, og snakket med dem om, er at svenskene har vært tydelige på problemene. Nemlig at det ikke er snakk om et rekrutteringsproblem, men et ivaretagelsesproblem, forklarer Hanssen.
Derfor jobber norsk golf nå etter de samme linjene, der både den nylig fremlagte sportslig plan og den tingvedtatte virksomhetsplanen er bærebjelker.
— All fokus i forbundet nå er på å ivareta. Det gjelder fra våre elitespillere til å få flere og bedre tilbud for bredden, sier Hanssen, som avslutningsvis oppsummerer den forventede gevinsten i tre punkter:
— Bedre medlemsservice, bedre klubbmiljø og bedre økonomi for klubbene!