Etter mer enn ti år er europatouren tilbake i Danmark med Made in Denmark-turnering på Himmerland. Vi tok en rekognoseringstur til Nordjylland, og fikk med oss fire baner til i området.
bli-med-til-hyggegolf-p--nordjylland

VED LIMFJORDEN: Løgstør golfklubb ligger bare ti minutter fra Himmerland, og er den rake mostsetningen med knallharde, tørre fairwayer og greener.
bli-med-til-hyggegolf-p--nordjylland

GOLF I NASJONALPARK: Rold Skov-banen ligger i najsonalparken Rebild Bakker, og er en varieret og morsom park- og hedebane.
bli-med-til-hyggegolf-p--nordjylland

MED RØTTER TIL BRONSEALDEREN: Mariagerfjord golfklubbs bane er en riktig bra, og ganske ny, skogsbane. Den rangeres blant Danmarks beste baner.

Møbel- og sengetøykongen Lars Larsen i Jysk har redd opp med 150 millioner kroner for å få europatouren tilbake til Danmark etter elleve års fravær.

Og det til det mest jyske som finnes av golfanlegg: Himmerland Golf & Spa Resort, som siden 90-tallet har fått mest omtale på grunn av et par-6-hull.

I dag er det snakk om en helt annen opplevelse. For det første er klubbhuset bygget om, og har fått en hotelldel med 60 rom, restauranter, et imponerende spa, konferansedel, golfsimulator, treningssenter og en bowlinghall med egen pub.

For det andre består anlegget nå av to 18-hullsbanor og en nihullsbane.

Og, ikke minst, det tredje og formodentlig det mest avgjørende: Den nye banen er redesignet av Danmarks nye, internasjonalt hyllete arkitektstjerne, Philip Spogard.

Nye profiler

Hull som tidligere var veldig mye rett fram har fått helt ny design: Puslespillformede bunkere med opphøyde kanter og hengende, uklippet gress, lik mange linksbaner.

Greenene er hevet, og har fått onduleringer som både er store og vanskelige å lese. Det er veldig vakkert å se på, men betydelig vanskeligere å håndtere rent spillemessig.

Særlig når greenene en hverdag sju uker før europatourens besøk var blant de raskeste vi har spilt. Mens roughen var høy og tett.

Men Spogard har også gjort slik at det ser litt lettere ut, i alle fall på ett sted: Hull 16 ble jo tidligere spilt mot en helt blind green oppe på åsen og langt fra utslaget.

Spogard kortet hullet betydelig, og la greenen slik at vi i stedet spiller lett utfor mot en vel bunkerbeskyttet green bare rundt 100 meter fra utslaget.

Imidlertid: Spogard har som filosofi at dersom det ser lett ut, skal det være vanskelig. Og at om det ser vanskelig ut, så kan det veldig gjerne være lettspilt.

Naturligvis ser banen innbydende ut, men spillere med mer enn 20 i handicap må nok regne med å legge til ti ekstra slag.

Mens damer som har vanskelig for å la ballen fly 90 meter skal være glad for å spille stableford. For det kan godt ligge en dam mellom tee og green …

Skal være vanskelig

— Det er en mesterskapsbane, så det skal være vanskelig, sier markedssjef Jan Storgaard til Golferen.no.

Det merket vi også da gjestene vi snakket med skulle velge bane. Selv om gruppen med norske jenter, som var på sitt tredje Himmerland-besøk, nøt den nye banen til fulle.

De noe eldre gjestene forklarte imidlertid at de foretrakk den gamle. Golferen.no var derfor nesten alene på den nye banen, og vår toball spilte banen på litt over tre timer.

Eier Jysk og Himmerland

At Danmark nå har fått europatouren tilbake etter elleve år kan de altså takke Jysks eier, Lars Larsen, for.

Etter at han kjøpte ut kompanjongene og ble eneeier av Himmerland har han gjort resorten til sitt hjertebarn.

Han har brukt minst 150 millioner kroner på ombyggingen. Hva det har kostet å få europatouren på besøk tre år på rad er hemmelig. Men under forhandlingene med europatouren var han både tøff og sjenerøs.

Da det var snakk om å undertegne bankgarantier, sa han stopp. Det ville koste penger, og var dessuten mer usikkert med banker i krise.

— Men du kan få en Jysk-garanti, den er både gratis og langt sikrere, skal Larsen ha sagt.

Og slik ble det …

Lav profil

For øvrig holder Larsen en lav profil. Som dansker ofte gjør. Da en av hotellgjestene skulle vises rundt i trakten kom de til et nærmest gigantisk sommerhus i imponerende stil.

— Er det Lars Larsens? spurte gjesten med store øyne.
— Nei, det er sønnen hans. Vent litt, så skal du få se.

Litt etter kommer de til et enkelt, gult lite trehus, nærmest en husmannsplass som kunne stått hvor som helst i skogen.
— Dette er Lars hus!

300 hytter

Også gjestene kan leve et hytteliv på Himmerland. Ved siden av banene finnes 300 små hytter. Med samme golfpakke som for hotellgjestene. Resorten tilbyr til og med transferservice fra fergeleiet i Hirtshals for de som kommer uten egen bil.

En del av hotellet vil bli brukt av sponsorer for representasjon under turneringen. Proffene kommer til å bo i Aalborg. Og det regner arrangørene at mange av de 80.000 tilskuerne også vil gjøre.

Det skulle borge for trengsel på Aalborg Golfklubb. Så vi tittet på andre alternativ for å kombinere europaturneringen med eget spill på nordjyske baner. Eller som en pakke av golfbaner dersom du reiser ned dit på en egen golftur.

Birdie ved Limfjorden

Bare ti minutter fra Himmerland finner vi den rake motsetningen. Løgstør golfklubb er en helt åpen seasidebane der du ser Limfjorden fra alle hullene.

Linksgule fairwayer brede som rullebaner og harde greener får det til å se ut som om banen har blitt spilt på i hundre år. Men den er bare åtte år gammel.

Det er en riktig naturbane der rådyrene bruker bunkerne som nattleie. Så morgenspillere bør nok begynne dagen med å rake.

Bra for selvtilliten

Dersom selvtilliten har fått en knekk på Himmerland, så er dette en bane der du kan få igjen troen på deg selv.

Løgstør er en by som for øvrig er kjent for sine kunstnere og sine restauranter, med retter basert på Limfjordens muslinger.

Golfklubben forbereder seg forresten på mer enn innrykk av turister i år. Når den danske dronningfamilien skal til den bilfrie øya Livø rett utenfor kysten, så har klubben blitt forespurt om låne ut golfbiler.

Dermed blir det én golfbil dekorert med kongelig krone og tallet 1 for dronningen, og én golfbil med samme krone, men tallet 2, for kronprinsen.

Det danske USA

Reiser vi 40 minutter østover fra Himmerland havner vi i nasjonalparken Rebild Bakker. Den oppstod da en dansk-amerikaner kjøpte det kraftig bølgende hedelandskapet, og ga det til den danske staten under vilkårene at det ikke skulle endres, og at det skulle være fri tilgang for alle.

Den merkelige, nesten skotske naturen har fått verdenskjendiser som Walt Disney, Danny Kaye, Richard M. Nixon, George Bush og Viktor Borge til å stille seg mellom lynghaugene på USAs nasjonaldag, og hylle båndene mellom USA og Danmark. Her er derfor 4. juli årets viktigste dag.

Det har også gjort at det danske Comwell-konsernet har plassert sin storsatsning avet sport- og helsehotell helt inntil inngangen til parken og utvandrermuseet.

Under europatour-uken blir hotellet senter for det danske golfforbundet. Får styret tid til overs, og ikke lar seg lokke av hotellets omfattende sport- og treningsprogram, kan de pegge opp på Rold Skov Golfklubb bare noe kilometer borte.

Rold Skov-banen ligger helt inntil nasjonalparken, og er en blanding av rene parkhull og åpne, brede hull i hedelandskapet.

Og skulle forbundspampene score dårlig, kan de trøste seg med det kanskje beste kalkunsalat-smørbrødet vi noen gang har fått i en golfrestaurant.

Utslag blant vikinggraver

Omtrent like langt fra Himmerland, og sør for Rold Skov, ligger to helt forskjellige baner langs Mariager Fjord.

Hobro GK er en åpen parkbane på ganske flat mark. Klubben ble etablert for ti år siden, men det tok fem år før banen ble ferdig. Utfordringen var å legge ut banen slik at det ikke påvirket fornminnene. Det har de lykkes bra med, og best av alt med greenene, som allerede er av topp kvalitet.

Den som har flaks på par-3-hullene kan glede seg over at det er Hole-in-one-premie på samtlige; fra luksusmiddag på gourmetrestaurant til en bil. Og for sikkerhets skyld er bilhullet tv-overvåket …

Hobro føles som en riktig familieklubb, der mye av virksomheten baseres på frivillig arbeid. Blant annet er klubbhuset bygget på dugnad.

Tilbake til bronsealderen

Litt lenger ut, og på den andre siden av fjorden var det en bosetting i bronsealderen for 3000 år siden, med fantastisk utsikt over fjorden. På nøyaktig samme sted ligger i dag Mariagerfjord golfklubbs toppmoderne klubbhus med blant annet fire tosengsrom for enkel overnatting.

Fra klubbhuset spiller vi ut på en riktig bra skogsbane. Den ble innviet i 2007, og under byggingen ble det hugget 225.000 trær. Likevel er det mange ganske smale hull, delvis med større og litt skjulte landingsområder.

Under trærne er det ganske åpent, og derfor ganske lett å finne ballen om du havner i skogen. I Infogolfs ranking av danske baner havnet for øvrig Mariagerfjord på femteplass, og har sammen med Hobro golfklubb et Golf og Gourmet-samarbeid med fire hoteller. Nok et eksempel på at det faktisk er Deilig å være norsk i Danmark.

Hjemmesider:

Himmerland Golf & Spa Resort
Løgstør Golfklub
Rold Skov Golfklub
Hobro Golfklub
Mariagerfjord Golfklub
Visit Nordjylland
Made in Denmark 14. — 17. august

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.