— Dette er den viktigste saken for Golf-Norge akkurat nå, slår daglig leder Per Kristoffersen i Losby Golf fast. Han er en av tusener som har latt seg engasjere av Åge Wedøes kronikk.
Her går Wedøe gjennom hvilke muligheter golfklubber og golfanlegg har for å få offentlig tilskudd til driften, en kunnskap han har tilegnet seg som varamedlem til styret i Østfold idrettskrets.
I kronikken, som er delt mange hundre ganger på Facebook og andre sosiale medlemmer den siste uken, skriver Wedøe blant annet: «Norges Idrettsforbund har nå gjort det til en kampsak at idrettslag som eier eget anlegg skal motta driftsstøtte på linje med kommunalt og fylkeskommunalt eide anlegg.»
Og legger til: «Med andre ord: Vi behøver ikke slå inn låste dører. De er for lengst åpnet. Men Golf-Norge sitter dessverre og sover på utsiden!»
Les også: Åge Wedøes kronikk Golf må få offentlig støtte til driften
Kjenner ikke til ordningen
— Jeg visste ikke en gang at slike ordninger eksisterer, innrømmer daglig leder Åge Erichsen i Moss og Rygge Golfklubb. Og slår fast:
— Vi får ingen verdens ting fra kommunen. Men har ikke søkt heller. Men jeg har tenkt å finne ut av dette nå!
Også Losby hører med blant golfklubbene som ikke får kommunal støtte. Men der har de i det minste kjent til at det er mulig å søke, og har søkt en rekke ganger, forteller Kristoffersen.
— Men vi mottar ingen kommunal støtte til driften av anlegget. I valgkampen i høst lovet imidlertid Høyre at kommunen ville åpen for det, og det står derfor høyt på agendaen for oss framover. Wedøes kronikk har gjort at vi føler vi er i posisjon for støtte nå, fortsetter Losby-sjefen.
Heller ikke på Kongsberg har kommunen vært særlig raus mot golfklubben.
— Vi får ingen støtte dessverre. Vi søker, men får bare noen småpenger, sier daglig leder Peter Johansson.
— Det er helt genialt med Wedøes kronikk nå, og dette er helt klart noe vi skal ta tak i, sier skåningen.
Kommunal leie høyere enn kommunal støtte
— Ja, det gjør vi, svarer Pia Øiulfstad, daglig leder i Grønmo Golfklubb, i sin tid bygget på søppelfyllingen av samme navn.
— I år fikk vi 125.000 kroner i støtte til driften av anlegget av Oslo kommune, forteller hun.
— Men det er jo litt merkelig, da … støtten er mindre enn vi betaler den samme kommunen i leie. Og det for et område som ikke kan brukes til noe annet, sier Øiulfstad med et oppgitt smil, og legger til at baneleien til grunneier, altså kommunen, i 2015 var på 140.000 kroner.
Asker er blant kommunene flere golfledere trekker fram som eksempel på en kommune som har forstått verdien av å støtte også privat eide idrettsanlegg.
— Ja, vi klager ikke, i år fikk vi 150.000 kroner, sier daglig leder Øyvind Birkeland i Asker Golfklubb.
— Vi har en kommune som tenker at det også koster å drive anleggene som er private. Men støtten har gått ned de siste årene, på det meste fikk vi 380.000 kroner, forteller Birkeland.
Meget postiv golfpresident
Nyvalgt golfpresident Marit Wiig fortelle at hun leste kronikken på Golferen.no med stor interesse.
— Jeg synes det Åge Wedøe tar opp er kjempepositivt, og tar videre det arbeidet Finn H. (Andreassen) har satt i gang, sier hun.
— Det er veldig viktig at klubbene selv engasjerer seg i arbeidet med sin kommune. Fra forbundet kan vi bidra med hjelpemidler og systemer, som for eksempel Golfstrømmen, fortsetter presidenten.
— Dette er et meget spennende tema for områdevise lederfora, mener Wiig.
— Der kan vi ta for oss alle de forskjellige støtteordningene som finnes fra det offentlige. Og jeg understreker at det så blir opp til de enkelte klubbene å søke om de offentlige midlene, det kan ikke forbundet gjøre for dem, avslutter golfpresident Marit Wiig.
Artikkelforfatter Åge Wedøe er overveldet over tilbakemeldingene.
— Dette er gøy! Jeg brenner jo for dette! forsikrer den utflyttede bergenseren.
Får din golfklubb støtte fra kommunen? Og burde ikke den kommunale støtten være lik det det ville kostet kommunen å drifte golfbanen selv? Bruk kommentarfeltet under, eller si din mening på Golferens Facebook-side.