Foto: Justin Klusener

Kanskje lurer du på hvorfor en golfbane har 18 hull. Eller hvorfor to slag under par på ett hull heter eagle. Og hvor kommer egentlig ordet golf fra?

Golfuttrykkene er mange, ofte engelskspråklige. Og veldig ofte med en bakgrunn som ved første øyekast kan virke komplett uforståelig.

Samtidig er jo vi golfere opptatt av å vise våre medspillere at vi ikke bare kan golfuttrykkene, men også faktisk forstår hva de betyr.

Det som kanskje er vanskeligst å gi et 100 prosent sikkert svar på, men som svært mange lurer på, er det evige: Hvor kommer selve ordet golf fra?

Ingen vet helt sikkert, og det finnes en mengde teorier om opphavet til ordet golf. Det eneste som er helt sikkert, er at ordet ikke er et akronym for noe i retning av Gentlemen Only Ladies Forbidden. Det er en myte golfhistorikerne for lengst har avskrevet.

Noen mener at ordet kommer fra Nederland, der det ble spilt et spill på islagte kanaler med kølle og ball, med navnet kolf.

Scottishgolfhistory.net mener ordet oppstod i Skottland, og at det ble stavet på en mengde forskjellige måter. Inkludert goff, gowf, golf, goifgouff  golve og gowfe.

Bakgrunnen for de vanligste golfuttrykkene

Par

Om din medspiller sier at hun eller han fikk et par på forrige hull, så er det feil. Det heter nemlig ikke et par, men en par. Hvorfor det? Det er fordi par i golf ikke er avledet fra tallordet, men fra børsterminologien. På børsen heter det at en aksje handles til over eller under sin pålydende verdi, kjent som pari kurs. Altså hankjønn.

Ordet ble første gang brukt i golf i 1870 da en golfjournalist spurte golfprofilene David Strath og James Anderson hvilken score som de regnet med måtte til for å vinne trofeet i The Open, som ble spilt på Prestwick-banen. Strath og Anderson var enige om at perfekt spill ville gi en score på 49 slag over de tolv hullene Prestwick den gangen bestod av.

Skribenten, A.H. Doleman, kom da på ideen å kalle 49 for par for Prestwick. Turneringen i 1870 endte med at Young Tom Morris vant med scoren to slag over par på de tre rundene á 12 hull, altså totalt 36 hull.

Birdie

Betegnelsen birdie kommer fra USA tidlig i forrige århundrede, der ordet bird var i bruk som slang for enestående bra. 

Det skal være brukt i golf første gang i 1903 da U.S. Greenkeepers’ Magazine rapporterte at golferen A.B. Smith hadde omtalt et innspill til noen få centimeter fra hullet som «a bird of a shot». Siden har scoren én under par på et hull vært omtalt som en birdie.

Eagle

Også eagle oppstod som golford i USA. Bald eagle, hvithodehavørnen på norsk, er USAs nasjonalfugl. Prestasjonen å spille et hull enda et slag bedre enn birdie ble eagle, fordi en ørn er et hakk hvassere enn en vanlig fugl.

Akkurat når begrepet begynte å bli brukt i USA er visstnok ukjent, men vi vet at uttrykket ble introdusert til Storbritannia i 1919.

Albatross

Albatross er tre slag under par på et golfhull, i praksis Hole in one på et par-4-hull eller i på to slag på et par-5-hull.  Det er et britisk uttrykk, første gang kjent brukt rundt 1929.

Amerikanerne bruker for øvrig normalt betegnelsen double eagle om prestasjonen. Noe de mener er langt mer logisk siden det å spille et hull på to over par tross alt heter dobbel bogey.

Bogey

Bogey skal visstnok være avledet av bogle, som på 1600-tallet var det skotske ordet for gnom. Og The Bogey Man var den vanlige betegnelsen på en gnom eller en djevel.

Caddie

Også caddie kommer fra skotsk. På 1800-tallet ble det i byene brukt som betegnelse på en visergutt.

18-hullsrunden

Mange skal ha det til at en runde golf består av 18 hull fordi det går 18 drammer på en flaske whisky. Det stemmer ikke.

De første golfbanene som ble anlagt hadde ikke noe fast antall hull, men varierte fra 5 til 22 hull. Old Course St Andrews hadde 12 hull utover og 10 hull inn igjen, som ble spilt som en runde.

Etter en ombygning til vårmøtet, Spring meeting, i 1857, fikk Old Course sin nåværende utforming med 9 hull ut og 9 hull inn.  Som siden har vært malen for verdens golfbaner.

Mulligan

Mulligan er et av de få golfordene som faktisk er kalt opp etter en person. Ordet kom inn i golfterminologien en gang mellom sent 1920-tall og midten av 1930-årene.

Også dette ordet kommer fra USA, men fra en kanadiskfødt amatør: David Bernard Mulligan, som var et prominent medlem av Winged Foot Golf Club i Mamaroneck i New York.

En dag slo Mulligan et slag som irriterte ham så mye at han han slo en ball til. Medkonkurrentene var sjokkert, og en av dem spurte hva i all verden han drev på med.

— Jeg tok en mulligan, kom det kjapt fra den munnrappe canadieren. At det senere ble et innarbeidet golfuttrykk skal han for øvrig selv ha den største delen av æren for; David Mulligan elsket å fortelle historien om den gangen han tok en mulligan på Winged Foot.