Det vakre golfanlegget utenfor Hamar er blitt åtte år. Klubben har fått økonomi til å investere i banen, og forvandlingen er total siden det litt smårufsete inntrykket den første tiden etter åpningen i 2007.
atlungstad-er-mj-sas-nye-svane

NORGES FLOTTESTE PAR-3? Hull 16 på Atlungstad GK spilles rett ut mot Mjøsa. Treet foran greenen er et vertikalt hinder som virkelig er i spill, spesielt når det blåser. (TRYKK PÅ BILDENE FOR Å SE STØRRE VERSJONER)

atlungstad-er-mj-sas-nye-svane

I NÆRKONTAKT MED MJØSA: Hull 17 går over og langs Norges største innsjø fra utslaget til greenen.
atlungstad-er-mj-sas-nye-svane

SIKT PÅ BRENNERIPIPEN! Banearkitekt Dave Thomas viser sin klasse ved å la pipentil brenneriet være siktelinje ved så mange av utslagene som mulig. Klubbshuet er det høyre av de to hvite husene på bildet.
atlungstad-er-mj-sas-nye-svane

PÅ GODSETS MARKER: Atlungstad Gods ligger sør for baneområdet, og er synlig fra mange av hullene. Her utslaget på hull 18.
atlungstad-er-mj-sas-nye-svane

GRATIS TRENINGSBANE: Den nye sekshulls treningsbanen, som åpner til sommeren, blir gratis å spille for alle, og får supre kunstgressgreener, forteller daglig leder Pål Jan Stokke. (TRYKK PÅ BILDENE FOR Å SE STØRRE VERSJONER)
atlungstad-er-mj-sas-nye-svane

SPILLER SÅ MYE DE KAN: Trioen Svein Aage Hagen (f.v), Eli Aasheim og Rolf Meinhardt er stolt av hjemmeklubben sin, og spiller så ofte de kan. Her på det berømte utslaget til hull 17.

atlungstad-er-mj-sas-nye-svane

GREENTREFF: Engelskmannen Steve Edams er medlem på Atlungstad, og er meget fornøyd med greentreffet etter utslaget på hull 13.

Som Mjøsas nye svane er det bare rett og rimelig at Atlungstad Golf er i ferd med å etablere enda tettere forbindelse med Mjøsas hvite svane, Skibladner.

På sin faste rute passerer hjuldamperen bare 40 meter fra utslagssted, fairway og green til hull 17. Nå bygges det brygge for Skibladner 50 meter fra klubbhuset.

— Bryggen blir 96 meter lang. Kan du tenke deg hvorfor? halvt spør, halvt flirer, daglig leder Pål Jan Stokke, og flytter blikket noen meter til høyre fra klubbhusterrassen mot mursteinpipen med påskriften Atlungstad Brenneri, der produksjonen også er forbundet med tallet 96.

Fra rå potet til egen linjeakevitt

Atlungstad Brenneri har vært i drift siden 1860-tallet, og fra klubbhuset til brenneriet er det en spasertur på kanskje 30 meter.

I produksjonslokalene foregår hele prosessen fra potet til ferdig akevitt: Sats, brenning, lagring og tapping på flasker. I tillegg er det flotte selskapslokaler med kjøkken og fasiliteter for drøyt 96 personer.

— Når bryggen blir ferdig kan vi tenke oss å laste fulle akevittfat på Skibladner, la den seile rundt Helgøya en tur, og la det bli linjeakevitt, flirer klubbsjefen.

Den stygge andungen

Da vi besøkte Atlungstad første gang, kort tid etter åpningen i 2007, var den fantastiske beliggenheten ved Mjøsas bredd, kombinert med legenden Dave Thomas’ utsøkte design, den store beholdningen.

Ikke minst lot vi oss imponere av den nylig avdøde, britiske mesterarkitektens vri med å la brenneripipen i det fjerne være siktemerke på så mange av utslagene.

Plasseringen av hullene er også genial. Hvert hull er lagt slik at gresset får optimale solforhold, og samspillet mellom banen og Mjøsa er intet mindre enn unik. Hullene 16 og 17 er kanskje den vakreste hullkombinasjonen vi noen gang har sett!

Kvaliteten på de tilsådde overflatene, kanskje særlig greenene, sto den gangen imidlertid ikke helt i stil med det fantastiske førsteinntrykket.

— På den tiden måtte vi tenke veldig økonomisk. Når rødsvingel-gressfrø bare kostet en femtedel av krypkvein, så sådde vi det, forklarer Stokke.

— De siste årene har imidlertid økonomien endret seg, vi har solid overskudd, og har sådd flere og bedre typer gress, med greengresset krypkvein i stedet for rødsvingel på greenene.

Nå skal vi riktig nok medgi at tiden ikke rakk til å spille Atlungstad ved dette aprilbesøket. Men vi har sett nok greener i vår tid til å kunne fastslå at Atlungstad kan skilte med krypkvein-overflater av høy kvalitet.

Gratis golf

Ved klubbens treningsanlegg og akademi, drevet av Darren Webster-Clarke, behøver ikke spillerne å bekymre seg om greenkvaliteten når den nye treningsbanen åpner i juni.

Her blir det kunstgressgreener, av den typen som gir ekte putte- og innspillfølelse på de seks hullene, som blir fra 50 til 90 meter lange.

— Dette blir en gratis treningsbane for alle, uansett om du allerede er golfspiller eller ikke. Særlig blir den et eldorado for barn, mener Stokke, og legger til at klubben nylig har ansatt en ansvarlig for barnerekruttering i 40 prosent stilling.

En fantastisk reise

Det er tid for å avrunde besøket med en kaffe og vaffel på klubbhusterrassen etter en rekognosering rundt banen.

Vi har fått med oss de naturmessige så vel som de golfmessige høydepunktene, og slått av en prat med mange smilende og blide medlemmer i det strålende vårværet.

— Det er utrolig å sitte her i 2015, med en omsetning på 10,5 millioner og et resultat på over en halv million bak seg, og se på alle de mulighetene som fortsatt ligger foran oss, filosoferer Pål Jan Stokke, og skuer nok en gang utover bryggearbeidene.

— Den nye Skibladner-bryggen, en kopi av den gamle som raste sammen på 50-tallet, er et spleiselag med Riksantikvaren, Stange kommune, brenneriselskapet og baneselskapet.

— For oss vil det gi uante muligheter i å markedsføre Atlungstad som en destinasjon. Vi holder til midt i matfatet av Norges beste matjord, med stolte mat- og drikketradisjoner, og med mange gode hoteller få kilometer unna. Kom og besøk oss! oppfordrer daglig leder Pål Jan Stokke.

Det er slett ikke umulig at langt flere enn Golferens utsendte kommer til å ta ham på ordet …

Se også: Atlungstad Golf hjemmeside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.