På forhånd var utfordringen klar: Hvor reiser vi på golftur når ikke alle i familien spiller? Valget falt på Lolland, bare 90 minutter på motorvei sørover fra København.
Om du vil bestikke barna med karuseller og heftige attraksjoner, så ligger den store fornøyelsesparken BonBon land omtrent på veien.
Vi har imidlertid stilt inn GPS-en på Knuthenborg Safaripark, kjører av motorveien, forbi et par danske småbyer, som strutter av eventyrlig idyll for en som er vant til storbyen.
Vi finner Bandholm Hotel nesten ved safariparkens inngang, og det føles som å klatre rett inn i TV-serien Badehotellet; litt 1800-tallsluksus blandet med det topp moderne.
Akkurat som på TV dykker eierne opp både her og der, fra resepsjonen til frokostserveringen. Bandholm har tradisjoner til 1600-tallet, og er nå både et golfhotell med superb mat og populært selskapslokale for byens innbyggere.
To baner på Lolland, tre på Falster
De danske syddhavsøynenes fem golfbaner fordeler seg med to på Lolland og tre på naboøya Falster, og alle er med i Bandholm-hotellets golfpakke.
Før ikke-golferne drar på safari blant alle verdens dyr, og hygger seg i vannparken med Europas bratteste vannrutsjebane, får vi skyss over til Maribo Sø Golfklub.
Banen ligger i kanten av sjøen, har åpen parkkarakter og er pepret av små dammer. Det er større og mindre vannhinder på 14 av hullene. Som betyr at den uforsiktige fort mister mengder av baller.
Til tross for at det er tidlig i sesongen, og at det har regnet mye de siste dagene, er greenene fine og fairwayene tette tepper, som gir lite rull.
Roughen er tett, og krever ofte sterke håndledd og underarmer. Dette er en bane som gir deg golf på gammelt dansk vis, med mye plass og ikke noe press på banen.
Klubbhuset er enkelt, kanskje vel enkelt uten daglig matservering, til tross for at de nylig har bygget ut spisesalen.
Er dere en gruppe, ordner de imidlertid med catering. Vi reiser heller direkte tilbake til hotellet for litt biljard og en øl i loungen før middag.
Badeparadiset Lalandia
Ett par mil sør om Bandholm ligger badeparadiset Lalandia. De fleste som reiser hit leier seg inn i et av feriehusene for en natt eller to, men det går også fint å reise hit på dagsbesøk.
På vei til den andre golfbanen på Lolland, svinger vi derfor inn dit, og setter av ikke-golferne ved Aquadomen.
20 kilometer vest for Bandholm kjører vi inn på Halsted Kloster Golfklub, som tidligere het Vestlollands Golf Klub, og i mange år kjent som hjemmebane for familien Tinning, spesielt da Iben Tinning spilte på damenes europatour.
I dag drives klubben av en gjeng ekte golfentusiaster. Blant klubbens 350 medlemmer er halvparten pensjonister.
Men en av dem er også greve. Mons Kragh-Wind-Friis eier Halsted Kloster og jorden banen ligger på. Klubbhuset i bindingsverk leier han ut til klubben for 1 krone i året, mot at klubben holder bygningen i stand. Og klubben har fått lov til å pryde sitt emblem med en grevekrone.
Kun én ansatt
Tidligere var det ansatte i alle de vanlige stillingene. Men i dag har klubben bare én person på lønningslisten: Greenkeeperen. Resten gjøres på frivillig basis.
Seks av seniorherrene tar seg av klippingen, der hver og en har ansvaret for sin del av banen. Resepsjonen bemannes av fire seniordamer, mens styret og komiteer tar seg av administrasjonen.
Dette har skapt et utrolig klubbmiljø, som merkes med all tydelighet. Alle ser ut til å kjenne hverandre.
Og siden det heller ikke her er noen restaurant, blir øl på klubbhustunet et samlingspunkt etter runden.
Som greenfee-spiller er det derfor best å ta med seg en lunsjpakke fra hotellet, mens grupper kan forhåndsbestille mat fra en kro i nærheten.
Ganske så velpleiet
Men hvordan er det med banen? Går det an å vedlikeholde en bane ved hjelp av frivillige. Jo, den er ikke ulik det den var da vi besøkte den på 90-tallet. Kosmetisk finnes det sikkert en og annen detalj de har måttet ofre, men spillemessig fungerer det godt.
Det er en variert layout med flere virkelig trivelige hull. De første ni er ganske flate med et par småvann i roughen og ved innspillene. De siste ni går i noe mer kupert terreng, og byr på mer krevende utslag alt etter vindforholdene.
Avslutningen er som en trompetfanfare. På vei til tee 18 går vi i en katedrallignende allé, og når vi kommer inn på banen og slår siste utslag er det mot en green beskyttet av blomstrende rododendron.
Når vi kommer tilbake til klubbhuset står de danske smørbrødene vi hadde forhåndsbestilt på bordet, og ølen serveres fra en tappekran.
Vi kunne nok også tenkt oss å titte innom herregården og håpet på en kopp kaffe. Men grevinnen var ikke hjemme. Hun var hoffdame for dronningen denne måneden, fortalte medlemmene. Ikke uten stolthet.
Dersom vi hadde kunne forlenge sydhavsbesøket ville vi spilt noen av banene på Falster, og latt ikke-golferne besøke middelalderssenteret utenfor Nykøbing og BonBon land.
I stedet gjør vi det som nesten alle de svenske besøkende gjør: Tar fergen over til Tyskland og handler øl, vin og sprit til rene utsalgspriser. For heldigvis har vi en venn med sommerhus i Bohuslän der vi kan mellomlagre varene, og så ta dem hjem over grensen i lovlige kvoter …
Se også:
Bandholm Hotel
Maribo Sø Golfklub
Halsted Kloster Golfklub