Bornholm har en historie som golfreisemål som begynner i 1989. Den gangen den danske kronen var så billig at den fikk svenske og tyske badegjester til å invadere strendene.
Den danske golfpresidenten hadde akkurat klart å få anlagt en 18-hullsbane utenfor Rønne. Dessuten var en nihullsbane akkurat blitt innviet noen kilometer nærmere badeplassene på sørkysten.
Nihullsbanes eier, flykaptein Carl Aage Rauss i SAS, satte da i gang tidenes golfboom på øya. Han utvidet nihullsbanen utenfor Rø til 18 hull. Skånske og tyske golfere konkurrerte med danskene om de ledige starttidene. Rapportene forteller om tilløp til håndgemeng mer enn én gang ved første utslag. Som ble en sjokkartet opplevelse for oss som var vant til dansk hygge.
800 deltakere i Bornholm Open
Vel ute på banen opplevde vi imidlertid en annerledes naturbane, som fikk oss til å vende tilbake gang på gang. Det gjorde mange andre også,. I lang tid måtte du sette deg på startlisten mer enn tolv måneder i forveien for å bli blant de 800 deltakerne i den årlige tredagersturneringen Bornholm Open.
Nå for tiden har alt dette roet seg. Fjorårets Bornholm Open lokket 160 deltagare. Men med tanke på hvor mye det ble vasket, feiet, klippet og planlagt i dagene før, ses det tydelig at turneringen fortsatt har stor betydning.
Også denne ganger er det utenfor Rø at vi begynner vår golfturné. SAS-kapteinen rakk å tilføre klubben enda en 18-hullsbane før han ga stafettpinnen videre.
I dag er det blitt et golfanlegg der Old Course spilles mer eller mindre slik naturen har skapt den. Her er noen åpne parkhull, noen skogshull, et par utslag fra høye teer, som gir mulighet for lange driver. Dessuten et par hull over enger med bekker og dammer, og så det du vil huske aller best: Et par hull som spilles over flatt fjell i dagen. Totalt sett en uvanlig blanding hull i veldig vakkert terreng. Og teknisk sett en meget morsom bane.
Artikkelen fortsetter under bildet
Et mer moderne snitt
Den nye banen er moderne i snittet. Den begynner i åpent terreng, med fairwayer brede som rullebaner. Og som fortsetter med driverspill direkte ut mot det blå havet før det hele snur tilbake igjen i sikksakk gjennom plantefelt med gran, blandete park-og skogshull samt med en andre halvdel der høydeforskjeller og vann skaper vakker utsikt og tvinger fram mer taktisk spill.
Det er snakk om to helt ulike typer bane. Old Course er ganske kort, cirka 5350 meter fra herrenes klubbtee mens den nye banen spilles som en av Danmarks lengste. Vi spør spillerne, som kommer inn etter sesongens klubbmesterskap på New Course, om hvilken bane de helst spiller. De fleste svarer Old Course.
I dag kan man bo i et 30-tall hytter langs New Course, hver med plass til fire til seks personer. Husene er pritvateid, men leies ut via golfsenteret. Prisen varierer fra 2500 til 5000 kroner for en uke, ukesgreenfee ligger på en dansk tusenlapp og restauranten tilpasser åpningstidene litt etter kundenes ønsker. I tillegg ligger det en kro til innen gangavstand.
Kystveien dansk turistmagnet
Kystveien fra Rø til Nexø GK byr på den ene turistattraksjonen etter den andre. Gudhjem er en gammel fiskerlandsby, og som så ble de rikes førstevalg. Landsbyen gjør alt den kan for å leve opp til navnet. Her er mange små spisesteder. Dessuten fiskerøkeri med rustikk restaurant, en stor campingplass og utleiehytter og -leiligheter nedover mot havet. Samt museer, glassverk, svømmehall, klatrepark og festningen Christiansø fra 1600-tallet.
Svaneke er kåret til Danmarks vakreste småby. Her dominerer bindingsverkshus og smale gater. Havnen har hoteller og uteserveringer. I Svaneke får du kjøpt det meste, og torgdager byr på lokal kunst og brukskunst. Langs veien forbi Nexø finner vi enda flere røkerier og enda flere mote- og glassbutikker. Har du med kvinner i bilen kan det ofte være vanskelig å komme seg helt fram til golfbanen.
På 90-tallet var Nexø en typisk dansk, flat landsens bane. I dag gir den et annet inntrykk. For ti år siden kom den engelske proen Martin Park til klubben som ny, daglig leder. Martin var tidligere mangeårig pressesjef under The Open. Det er derfor kanskje ikke så underlig at Doeudde-banen hR fått mer og mer linkskarakter med årene.
Halvparten av hullene på de første ni er gjort om, med hardere fairwayer og greener. Det gjør at Chip and run-slag ofte er å foretrekke framfor høye innspill. Den første halvdelen er helt åpen mens noen av hullene på de siste ni innrammes av skogspartier. Den føles nå som en mye bedre bane enn for 20 år siden, og er en bane vi gjerne kommer tilbake til. Ikke minst etter å ha kunnet bokføre et par birdier …
Også her ligger ukesgreenfeen på 1000 kroner. Dessuten samarbeider Nexö om en felles greenfeepakke med Bornholms GK, 20 kilometer vestover.
Helt annen karakter i Rønne
Rønne GK på vestkysten har en annerledes karakter enn de øvrige golfbanene. Den er så nær en naturbane det er mulig å komme. Du får følelsen av at hullene ligger der de ligger fordi det da er mulig å spille golf uten å gjøre endringer i terrenget.
Artikkelen fortsetter under bildet
Banen går litt opp og ned, gjennom gamle fordypninger og raviner. Og ofte med langt å gå mellom hullene. Egentlig er det en bane som er mer røff enn polert. Men også en bane medlemmene verner om. Som når damekomiteen kommer med feiekost og brett for å gjøre terassen klar til Bornholm Open mens vi sitter med en øl og en meksikansk pannekake, til totalt 60 kroner, etter runden.
Rønne GK og Rø GK samarbeider om en greenfee-pakke til 1100 danske kroner. Den gir deg to runder på hver bane.
Bornholmfrelste drammensere
Det er lett å bli øyrfrelst på Bornholm. Det skjedde med konsulenten Britt Marie Olsen og hennes psykologmann Rune Frøshaug fra Drammen GK. Vi traff dem for ti år siden på Rø-banen. Da var det deres åttende feriesommer på Bornholm. Og de hadde rukket 20 golfrunder på 22 dager.
Da vi denne gangen skulle forlate Rø GK, viste vi klubbsjef Carsten Haestrup de ti år gamle artiklene.
— Men … det er jo Rune og Britt Marie! De reise hjem igjen i forrige uke, utbrøt han.
Britt Marie og Rune kommer nemlig fortsatt til sitt leide feriehus i Sandvig hvert år. Og golfklubbene får en del drahjelp av at Rune tar med så mange familiemedlemmer til øya. Hvor mye familien ser av ham er imidlertid uvisst. Det blir nemlig mye golf.
— Det har vært helt fantastisk i år, på begge banene, fortalte Britt Marie, som i fjor hadde med seg pappa Ottar fra Kristiansund og Omegn GK.
— Pappa har vært med tidligere også, og har vært flink til å ta med seg sine venner igjen. Og som senere har kommet tilbake flere ganger. Billigere enn i hyttene her kan det neppe bli; 1500 kroner for en ukes opphold og golf i lavsesong.
Så om det på 90-tallet var en golfboom fra Sverige har det nå skylt inn en liten golfbølge fra Norge over Bornholm.
Les mer: Turistkontorets hjemmeside