Golfere som har vært med en stund vil huske elitesatsingen ToppGolf, som for noe år tilbake bidro med å finansiere karriereutviklingen til flere norske golfutøvere.
Der var Per Heidenreich en sentral aktør og støttespiller.
Heidenreich er også en av dem som står bak ToppGolf-senteret ved Haga i Bærum, tidligere Innesvingen.
Men hvem er han egentlig?
Norges første scratchspiller
Med base i eget shippingfirma i Connecticut utenfor New York er Oslos velgjører en person ikke så mange golfspillere utenfor Oslo GK vet hvem er.
Men hadde du spurt golfmiljøet for 40-50 år siden, så ville alle nikket gjenkjennende til navnet Per Heidenreich.
Allerede 15 år gammel debuterte han på Norges landslag i 1959. Han ble den første norske golfspilleren med scratch-handicap, og han ble Norges første skandinaviske mester på Bogstad som 20-åring.
I en landskamp mot Danmark i 1966 gikk han Bogstads første ni hull på 29 slag og var 7 opp mot den stakkars dansken Hans Stenderup, en rekord som fortsatt står.
Stenderup var attpåtil danske mester det året, men måtte finne seg å blir knust med forsmedelige 8&7 av Per Heidenreich.
— Tidlig i 20-årsalderen skjønte jeg imidlertid at jeg ikke kunne leve av å spille golf. Min interesse, lidenskap og entusiasme ble derfor overført til arbeidslivet, skriver Heidenreich i brevet som medfølger gaven på 5 millioner kroner.
Yrkeslivet ble en minst like stor suksess som amatørkarrieren, og Heidenreich har hatt gleden av å kunne se sitt shippingfirma blomstre fra hovedkvarteret i Waterford, Connecticut.
«Hvor er det blitt av Oslo-spillerne?»
En samtale på puttingreenen til Oslo GK for noen år siden mellom Heidenreich og daværende formann i Oslo Golfklubb, Einar Skogstad, sådde den første spiren til det som nå er milliondonasjonen til klubbens juniorarbeid
— Jeg stod og trente putting da Per Heidenreich kom bort til meg og fortalte at han syntes det var så få Oslo-spillere som kjempet i toppen i Junior-NM, forteller Skogstad.
Nå, noen år etterpå, er Oslo igjen representert høyt på listen over norske golftalenter.
Heidenreich skriver i gavebrevet at Skogstads forsikring den gangen om at klubben ville satse på juniorene, og beviste det med gode resultater senere, ble viktig for donasjonen.
Skogstad skal bestyre gaven sammen med Oslo GKs formann Jan Aaseth, jr., Westye Høegh og Knut Ekejord, jr.
— Vi har holdt på å jobbe med dette i noen måneder nå. Det er ikke bare-bare å motta en donasjon fra USA, forteller Skogstad.
— USAs skattemyndigheter må nemlig vite at mottaker er eligible for donation før beløpet kan overføres.
Det står i statuttene at donasjonen pluss avkastning skal benyttes over en 25-årsperiode.
— Det blir etter annuitetsprinsippet, og det vil gi juniorarbeidet i klubben 350.000 til 400.000 kroner per år, lover Skogstad.
Les også: Mer om gaven på Oslo GKs nettside