— Norge er et av de viktigste markedene våre, slår Birgitte Bak Aastradsen ved Visit Nordjylland fast. For de omkring 25 golfbanene er nemlig norske og svenske golfere de viktigste utenlandske gjestene.
— Men nordmennene er de mest populære, legger hun til. Og det på en måte som får oss til å tro at det er sant.
På Aalborg Golf Klub et par timer senere får vi en bekreftelse på at Bak Aastradsen ikke var helt borte i sin karakteristikk.
På vei til første tee, der vi har fått en starttid alene, kommer vi i snakk med et medlem. Jacob Bjarkam har allerede spilt ni hull, som egentlig var det 27-åringen hadde tid til denne solskinnende ettermiddagen.
12-handicapperen vil imidlertid mer enn gjerne være Golferens guide, og tar oss med ut på den gule sløyfen. Den er den opprinnelige av de tre nihullssløyfene Aalborg GK består av.
Rød, blå og gul
Den røde sløyfen ligger ytterst, og omslutter den blå og den gule. De tre sløyfene bidrar til et moderne, men likevel hyggelig og tradisjonsrikt golfanlegg i ganske flatt terreng en mils vei vest for Aalborg, ikke så langt fra Limfjorden.
Bjarkam har vært medlem i Aalborg GK et års tid, og forteller om en inkluderende klubb der miljø og medlemspleie står i fokus. Og banepleie, legger vi til for egen regning. For her er alle overflater velpleide og en fryd å spille på.
Våre to favoritthull på banen befinner seg begge på gul sløyfe, og ligger etter hverandre. Hull 7 er et knalltøft par-4-hull på hele 410 meter fra bakerste utslag, og med vann i spill på andreslaget, ikke minst når pinnen står til høyre.
Mens hull 8 måler 151 voksne meter, der trærne langs høyresiden, og en bunker, gjør par-3-hullet til en solid utfordring.
Ut på landet
Den andre banen på vår ekspedisjon, Ørnehøj Golfklub, besøker vi på vei tilbake til flyplassen to dager senere etter å ha tilbragt én dag på Made in Denmark-turneringen i Himmerland. Det ble en makeløs opplevelse, helt uten sidestykke til noen internasjonal turnering i Skandinavia.
Les også: Himmerland-turneringen Danmarks nye Tivoli
Får du muligheten til å oppleve Made in Denmark, så grip den! Det samme kan sies om Ørnehøj-banen. Her møter vi igjen Preben Carlsen, som sammen med et tyvetall andre Ørnehøj-medlemmer var funksjonær på hull 9 på Made in Denmark dagen før.
Denne dagen er imidlertid 23-handicapperen starter på hjemmeklubben, og forteller oss at vi kan se fram til å spille en åpen bane i et bølgende landskap, med brede fairwayer og mange fine utsyn.
De første ni hullene begynner med hull 1 og 3 oppover den svake skråningen. Deretter går det litt opp og ned (vi snakker geografi, ikke golfspillet), og enkelte ganger på tvers, før hull 9 tar oss nedover til klubbhuset igjen.
Det er flotte hull, kanskje særlig hull 7, et par-4 som i oppoverbakken spilles lenger enn de 327 meterne på scorekortet. Og med et innspill til en høyt beliggende green, der det er vanskelig å få ballen til å ligge.
De siste ni hullene har en helt annen karakter. Mens de første ni ga assosiasjoner til baner på de britiske hedene, er det mer parkpreg her. På den siste ni hullene er det par-3-hullene som trer klarest fram, særlig hull 12 over en liten dal og hull 15 fra et høyt beliggende utslagssted til en green med vann i spill på venstresiden.
Med de to banene på denne reisen, har Golferen.no det siste året sjekket ut sju, nesten en tredjedel, av golfbanene i Nordjylland. Og dommen er klar; dette er ikke bare det nærmeste, men kanskje også det beste av danske golfområder for nordmenn.
Les også: Bli med til hyggegolf på Nordjylland
Hvordan er så Aalborg som by? Den er super der den troner ved Limfjordens bredd. Med et utvalg gode restauranter i mange smaksretninger, og trivelige ølsteder med godt brygg enten fra egen kjeller eller fra de store bryggeriene.
Vi bodde på Comwell Hvide Hus hotell, moderne og fint en kilometers vei utenfor sentrum og med veldig grei beliggenhet for å komme til og fra golfbanene. Og i akkurat passe rusleavstand fra ettergolf-syslene. Som jo også er særdeles viktige for å gjøre en golfreise vellykket …