Oppdatert kl. 15.50
Få ting engasjerer golfere så mye som diskusjoner om, og rangerining over, hvilke baner som er best.
Denne høsten har to internasjonale kåringer som inkluderer norske golfbaner blitt publisert, begge fra England.
Top 100 Golf Courses rangerer banene innen ett og ett land, og har Miklagard på topp med Oslo og Kongsvinger på de neste plassene.
Golf World foretrekker Kongsvinger
Det engelske golfmagasinet Golf World har drevet med sine banerangeringer i flere tiår. De veksler mellom å rangere britiske baner og baner i Kontinental-Europa annethvert år.
Golf Worlds 2014-kåring tar for seg kontinentet, og de har funnet plass til én norsk bane: Kongsvinger på 67.-plass.
For øvrig rangerer Golf World Bro Hof som Skandinavias beste bane på 13.-plass. Sverige har ni baner på listen, Danmark fire og Finland to mens Les Bordes i Frankrike topper listen.
Bergtatt av settingen
Det er nærliggende å stille spørsmålet om hvor mye man kan stole på slike banerangeringer, og om de gir noe annet enn subjektive vurderinger.
Jan Nordstrøm, som er ansvarlig for Norges-seksjonen til Top 100 Golf Courses, skriver i en e-post til Golferen.no at det er lett å bli bergtatt av settingen rundt Kongsvinger.
Nordstrøm støttes av tv-kommentator og eks tourspiller Per Haugsrud, som holdt på å kjøpe Kongsvinger GK for halvannet år siden.
— Jeg var rundt og tittet, og det er en utrolig flott bane. Beliggenheten ble imidlertid litt feil for meg, sier Haugsrud til Golferen.no.
Gjør en grundig jobb
— Omgivelsene har nok spilt inn i Golf Worlds vurdering, og det er helt klart at rangeringer har med øyene som ser å gjøre, fortsetter Haugsrud.
— Samtidig er det mitt inntrykk at de som gjør banevurderinger gjør en seriøs jobb, og generelt gir slike rangeringer en god pekepinn på hva man kan forvente.
— Og ja, jeg hadde nok kjøpt Kongsvinger GK den gangen om den hadde ligget riktig til for meg, avslutter Per Haugsrud.
Omfattende arbeid
Lars Otto Bjørnland er blant dem som har førstehånds kjennskap til hvilket arbeid som nedlegges i internasjonale banerangeringer.
Den tidligere Norsk Golf-redaktøren testet i flere år baner for Peugeot Golf Guide, og forteller om et meget grundig arbeid.
— Det var langt mer omfattende enn jeg hadde forestilt meg med svært mange kriterier det ble lagt vekt på. Inkludert beplantning, plassering av trær, treningsområdene og innkvarteringsmuligheter i nærheten, forteller han.
— Alle elementene ble lagt sammen og summert, og påvirket det endelige resultatet. Måten Peuegeot-guiden jobber på har mye til felles med det arbeidet som gjøres i forbindelse med å slope en bane.
— Men selvfølgelig, 100 prosent objektivt kan det aldri bli, og man må alltid ta slike rangeringer med en klype salt, konkluderer Bjørnland.
Total ressursbruk
Anders Kolberg var redaktør av nå nedlagte aiGolf, Norges første golfmagasin for nettbrett.
Han har aldri besøkt, Kongsvinger, men uttaler seg gjerne på generelt grunnlag.
— At Kongsvinger skal være Norges beste bane går uten tvil på tvers av alt annet av vedtatte sannheter, sier Kolberg.
Kolberg mener at også ressursbruken må legges vekt på i bedømmelsen av en bane.
— Miklagard og Oslo er ubestridt Norges beste golfbaner, det går på budsjett, mener han.
— Og jeg tror hele pakken, hele opplevelsen, må være med. Det må mer til enn bare en flott layout.
— Men samtidig er det veldig hyggelig for Kongsvinger at de havner på topp, avslutter Anders Kolberg.
Lavt prioritert hos forbundet
Også anleggsansvarlig Pål Melbye i NGF er glad på Kongsvingers vegne.
— At Kongsvinger scorer så høyt er veldig hyggelig og morsomt. Det er absolutt et flott anlegg det er verdt å besøke, sier han.
Melbye understreker imidlertid at rangering av golfbaner ikke er noe som golfforbundet har vært, eller kommer til å bli, involvert i.
— Hvem skal en slik rangering være for? Mitt inntrykk er at de fleste gjestespillere setter naturopplevelse og miljø minst like høyt som rent golftekniske kvaliteter, mener Melbye.
Melbye påpeker viktigheten av at golfbanene har kvalitetsmål å strekke seg etter.
— Vi mener det er fint at det utarbeides kvalitetskriterier for hva klubbene skal strekke seg etter. Fordi det er alltid de besøkenes tilbakemeldinger som avgjør! avslutter anleggsansvarlig Pål Melbye i NGF.
Se også: Top 100 Golf Courses Norway
Last ned: Golf World Top 100 Courses in Continental Europe 2014
Kan vi tro på de forskjellige banerangeringene som publiseres? Bruk kommentarfeltet under, si din mening på Golferen.no sin facebookside eller delta i diskusjonen hos vår samarbeidspartner Golfsnakk.no.