Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no, og har vært en sentral golfskribent i 25 år.
Jeg er ikke særlig begeistret over å være en som bærer dårlige nyheter til torgs når de ikke er tuftet på annet enn kvalifisert gjetning.
Likevel drister meg til å fremføre at personlig tror jeg Tiger Woods karriere er over etter at han forlot The Players Championship etter 42 slag og ni hull torsdag 12. mai.
Ingenting ville glede meg mer enn om jeg tar feil. Men det er for mange tegn som tyder på at ryktene, som har gått helt siden 1997, om at ikke alt er naturlig skapt på Tiger Woods ikke er tatt helt ut av det blå
I pressekretser, særlig når golfjournalistene samles i forbindelse med store turneringer, har Tiger Woods vært et yndet samtaleemne i pressesenterne på dagtid og rundt bardiskene på kveldstid.
Historiene har vært mange. Og har i forbausende grad vist seg å være sanne. Også de som er så ille at de aldri er blitt, eller kommer til å bli, skrevet om.
Amerikansk presse er livredd for å havne i gigantiske søksmål ved å bringe udokumenterte rykter til torgs. Vi kunne derfor ta det for rimelig god fisk at det faktisk var hold i Tigers damehistorier (som de interne ryktene hadde sagt i mange år) da National Enquirer publiserte saken i november 2009.
Nå går den kjente spaltisten Mike Bianchi ut i sin spalte i Orlando Sentinel og beskylder, så godt som uten forbehold, Tiger Woods for å ha dopet seg. Og det oppsiktsvekkende er ikke ryktene i seg selv, de har som nevnt vært der siden 1997, men at Bianchi publiserer dem.
«Er det flere som lurer på om Tigers lange rekke uten seire skyldes at hans gamle svingtrener har fått sparken eller er det fordi hans gamle bloddoktor har blitt tiltalt?» spør Bianchi retorisk.
Doktoren han refererer til, Dr. Anthony Galea fra Kanada, er mistenkt for å ha gitt prestasjonsfremmende midler, altså dop, til mange eliteutøvere i flere idretter.
Woods ble behandlet av Galea i Orlando etter kneskaden i 2009, til tross for at legen ikke hadde lisens til å utøve sin gjerning i USA.
Woods avviser at det var noe muffens med Galeas behandling, men at det var snakk om en helt vanlig og legitim måte å få blodet til å hjelpe til å lege inngrepet i kneet raskere.
«Men at Woods valgte å la en kjent dopinglege fra Kanada utføre en behandling som han kunne fått hos enhver lokal lege, har reist et fjell av mistanker,» fortsetter Bianchi.
Mistanker som også i høyeste grad lever innad på PGA-touren, der en fjerdedel av de 71 spillerne Sports Illustrated snakket med mente at Tiger ikke var ren.
I følge Bianchi er tidlig aldring blant bivirkningene av Tiger Woods (påståtte) dopbruk. Og Bianchi mener han ser tegnene til at Woods eldes i et unaturlig tempo.
Og underbygger dette med fakta som at Woods slår mye kortere enn tidligere samt uttalelser fra svingeksperter om at bevegelser Woods tidligere gjorde naturlig ikke lenger ser naturlige ut.
«Det er virkelig trist å se Tiger Woods på rangen,» sa Golf Channels analysekspert Brandel Chamblee nylig.
«Denne fenomenale idrettsmannen med kanskje den beste svingen gjennom tidene er nå blitt en gammel mann som forsøker å trene bevegelser som ikke lenger er naturlige for ham,» fortsatte han.
Får vi noen gang vite sannheten? Sannsynligvis ikke. Det er PGA-tourens egne organer som bestemmer hvilke utøvere som skal testes. Og ingen toursjef med vettet i behold vil ta risikoen med å teste Tiger Woods.
Til det er mannen med 14 majorseire et for stort ikon. Og vil sannsynligvis alltid være det.
Men resultatene føler jeg meg rimelig trygg på kommer til å utebli. Dessverre …