En øl for 20 kroner, middag for en hundrelapp. Og mange lokkende golfbaner. Vi trives i Tsjekkia, og gleder oss også til august når europasirkuset for herrer inntar en ny scene.
Vertsbanen Albatross ligger bare 30 minutter fra Prahas vakre, gamle bygninger. Her ute står vi overfor et futuristisk, moderne klubbhus der kvaliteten på garderober og fellesrom er som i et bra hotell.
Banen går i samme stil. Enn så lenge i et helt åpent parkområde nesten uten trær. Det er en moderne layout, med lange, lange hull, og skarpe grenser mellom fairway og rough. Og store greener.
Albatross er nok best egnet for langtslående lavhandicapede, mannlige spillere. Men er absolutt verdt et besøk også for middelhandicapperen som klarer å spille klokt.
Legg på noen slag ekstra
Med 6059 meter fra gul tee og 5219 meter fra rød, gjelder det holde hodet kaldt på tee. Det er så definitivt en type bane der en golfturist bør legge på minst fem slag til sin handicap, og deretter nyte utfordringen.
Banen åpnet i 2010, men har allerede vært besøkt to ganger av damenes europatour, i 2011 og 2012. Når herretouren kommer her i august, er det med en av sesongens laveste premiepotter.
Noe som bør gi en god mulighet for lavere rangerte spillere til å ta et steg opp. Vi venter med spenning på startlisten, kanskje finner vi et norsk navn eller to der?
Vi venter også spent på hva spillerne vil gjøre på hull 4 der vann og fairwaybunkere avgjør køllevalget og duker for tv-drama. Albatross har alle muligheter til å bli en god tourbane. Banens eier, Jiri Simane, har de økonomiske musklene som en av landets ledende finansaktører. Og som du forøvrig møter allerede på flyplassen; han eier taxfree-butikkene.
De gamle kurbyene
På 90-tallet var tsjekkisk golf synonymt med spaene i Marianske Lazne og Karlovy Vary. Eller Marienbad og Karlsbad, om du foretrekker de tyske navnene her inntil grensen mot Forbundsrepublikken.
Billigere golfreiser var det ikke mulig å oppdrive på den tiden, og busslast etter busslast med svensker ble skysset hit. De fikk servert Irish Coffe av bussjåføren etter ni hull, og moret seg deretter med å skyte champagnekorker på vennene på siste green.
Det går ikke like vilt for seg i dag, selv om det fortsatt er billig her. Men nå er det like mange tyskere som skandinaver rundt bordene ved green 18 i Karlovy Vary. Og sprudlevannet er byttet ut med øl.
Følte oss som hjemme
Denne gangen begynner vi i Marianske Lazne, og vi følte oss nesten hjemme da vi kom til klubbhuset. Vi hører og ser en vennegjeng fra Danmark, som har premieutdeling på terrassen. For andre år på rad har de kjørt ned fra Jylland, og fylt parkeringsplassen med danskregistrerte biler.
Marienbad er ikke bare moderne historie, det er ekte, europeisk golfhistorie. Banen er den eldste i Mellom-Europa, åpnet av Englands Kong Edward VII i 1905. I 2003 fikk klubben, som den eneste utenfor Det britiske samveldet, tillatelse fra dronning Elizabet II til å ta royal med i navnet. Det betyr blant annet at medlemmene spiller gratis på alle verdens 70 royal-baner. Men det koster å bli medlem; nesten 70.000 kroner bare i innmeldingsavgift.
At legenden Henry Cotton vant Tsjekkoslovakias åpne mesterskap her i 1937, er ikke noe det fortsatt snakkes mye om på klubben. I stedet er det klubbens egen stjerne og byens store sønn, Alex Zejka, folk gjerne forteller historier om.
— Zejka satt på en fin restaurant med venner da han plutselig reiste seg blant de pent kledde gjestene og begynte å gjøre puttebevegelser mellom bordene.
— Hva holder du på med, egentlig?
— Jeg kom bare på en ny måte å putte på.
Eller det fortelles at når Zejka skal kjøpe nye bukser, må han ta dem med ut og kjenne hvordan det føles å svinge i dem. Med litt flaks kan du møte pappa Alex i klubben. Eller kanskje Ivan Lendl. Tennisstjernen har 0,2 i handicap, og spiller for klubben.
Royal Marienbad er ganske spillbar til å være en gammel europatour-bane, nesten helt flat og med trerekker mellom hullene. Den passer i grunnen for alle og er en utmerket turistbane.
Men det skal likevel spilles golf. Det fikk Ballesteros, Bernhard Langer og Sam Torrence erfare i 1994. Før en av rundene spurte klubbens leder Ballesteros om hva han syntes om banen.
— Det er en lett bane, kort og enkel, sa Ballesteros, gikk ut og kom inn på 84 slag …
En annerledes oppleves
Karlovy Vary er helt annerledes. Selv om klubben kaller seg Tsjekkias eldste, fra 1904, åpnet dagens bane først i 1933.
I de første etterkrigsårene, da golf ble ansett som en uønsket sport, ble klubben holdt i live av en håndfull entusiaster. I dag har klubben blitt den største i Den tsjekkiske republikk med 900 medlemmer.
Hvert hull er som et eget rom i skogen, fantastisk å spille. Det er utrolig vakkert, og kameraet hentes fram på nesten hver tee og green.
På tee må du nesten alltid ta stilling til samme spørsmål: Slå ut med driver eller spoon? Ikke så merkelig at dette var vår favoritt på 90-tallet. Og fortsatt er det etter noen golfreiser Tsjekkia rundt.
Middelalderfestning
Nå er det imidlertid en festning fra Middelalderen som satser tyngst på skandinaviske golfere. Konopiste Golf & Spa Resort ligger bare en halvtime fra Praha sentrum og 45 minutter fra flyplassen.
Her kan du følge den tsjekkiske republikkens historie fra 1380 og krigene i middelalderen, via Radecky-familien (som Johann Strauss gjorde verdensberømt ved Radetzky-marsjen). Deretter til kommunistisk re-nasjonalisering av slottet i 1948, før staten på 90-tallet ga slottet tilbake til datteren i den opprinnelige eierfamilien, og helt opp til dagnes moderne golf- og spa-hotell.
Rundt slottshotellet finnes to 18-hullsbaner av ganske forskjellig karakter: Radecky Course, som medlemmene anser som hovedbanen, går i et åpent parkområde litt opp og ned og med lange fairwayer. Dette gir mange blinde slag for den som vil på i to de lange par-4-hullene. Noe våre langtslående singelhandicappere ikke alltid klarte.
Etter første besøk her var vi derfor litt irritert. Men under andre besøk visste vi mer om hvordan banen burde spilles, og vi så hullene i et nytt lys. Og hadde vi valgt å bruke caddie, som bare koster rundt 300 kroner (1000 tsjekkiske koruna), hadde vi sannsynligvis spilt på sikkerhet fra mange teesteder og lagt opp til korte chipper mot pinnen i stedet for tredjeslag fra tøff rough.
D’Este-banen ligger i samme type landskap, men er flatere og uten blinde slag. Her kan du gi jernet på i prinsippet alle utslagene, og bruke det meste av konsentrasjonen på greenene.
Hvis Radecky-greenene er litt trege, så er d’Estes i absolutt toppklasse. Slik vi gjerne vil ha det for at golf skal være morsomt. Totalt sett kjennes resorten som et riktig bra turistanlegg. Innkvartering på banen, spa som en luksuriøs og deilig bonus samt nærheten til Praha kompenserer for den ganske isolerte beliggenheten, uten andre bygninger i nærheten.
Skandinaver og finner har oppdaget Konopiste, og er sammen med tyskerne den største gruppen gjester. Skandinavene vi møtte på hotellet hadde vært her før, og hadde nå kommet tilbake med flere venner. Som syntes at det hele var perfekt, til tross for at de hadde hatt regn gjennom hele helgen.
Golffakta
Albatross Golf Resort, greenfee 585-700 kroner
Karlovy Vary Golf, greenfee 670 kroner
Royal Golf Club Marianske Lazne, greenfee 570 kroner
Golf & Spa Resort Konopiste, greenfee 585-670 kroner
De fleste klubbene tilbyr golfpakker.
Priseksempel Konopiste: Tre netter, tre dager ubegrenset golf, frokost og spa, 2390 kroner
Se også: Portal til tsjekkisk turisme