Hilde Halvorsen er mor til proffspiller Andreas Halvorsen, og har handicap 11. Hun jobber med mennesker som har psykiske utfordringer og som mental trener for idrettsutøvere. Hilde har 16 års erfaring med å jobbe tett på mennesker som av ulike årsaker har behov for samtaler og bistand til å bygge seg opp mentale strategier. Hun blogger også om mental helse.
DET ER IKKE NØDVENDIG å ha en strategi om å endre sitt tankemønster. Men utøveren trenger å lære seg å forholde seg til sine tanker.
En idrettsutøver, like lite som noen andre, er ikke sine tanker. Å påta seg jobben å endre sine tanker, ja det er vel en heftig jobb? Da blir hun i hvert fall ikke arbeidsledig.
Utøveren påfører seg selv en enorm jobb, som det kanskje ikke er mulig å lykkes med. Men for mange kan det å lære strategier, få noen mentale verktøy, være noe å jobbe med. Det blir verktøy som gjør at hun forholder seg til sine tanker på en måte som ikke vil gå ut over prestasjonen. Og som kan være én av veiene å gå for å lykkes med målsettingene.
Når humøret er bra blir det ikke noen fokus på dårlige tanker. De lar hun enkelt passere. Men er humøret dårlig, kan motivasjonen bli lav. Hun opplever at noe ikke fungerer, og det er mye lettere å la de dårlige tankene få stort spillerom.
Noen enkle teknikker
I slike situasjoner er det nyttig å ha noen teknikker for å forholde seg til tankene slik at de ikke ødelegger prestasjonen.
DET SIES AT INGEN TANKER HAR NOEN VERDI FØR DE GIS EN MENING. For å lykkes i idrett, krever det et høyt nivå av mental styrke og en stor dose vinnermentalitet. Ingen ting av dette kommer av seg selv, og det krever trening.
Jeg mener at mental styrke handler om hele livet, om motgangen man møter og motgang man kan møte. Det handler om utfordringene i sporten og livet utenfor sporten. Alle de tanker man kan ha som omhandler idrettsutøveren og hennes liv. Som idrettsutøver, som menneske, og ikke minst hvordan tankene kan påvirke prestasjon og selvfølelse.
Derfor er det også viktig at hele mennesket er i fokus når hun skal samarbeide med en mental trener, en idrettspsykolog eller få bistand fra andre som jobber innenfor dette området.
ALLE BEKYMRINGER som omhandler atletens sport, målene hun setter seg, må være i fokus. Ikke bare målene for idretten, men også målene for livet utenfor sporten. Det å jobbe med negative mønstre, å jobbe mot en optimalisering av hele utøveren, er spennende. Og krevende og nødvendig for å nå til topps innen idretten.
Mental trening må omfatte hele idrettsutøveren. Samtidig skal det bidra til at utøveren ikke føler at hele livet må være perfekt til enhver tid. Det er viktig å ha det gøy og nyte livet og gripe de mulighetene som ligger der.
Det holder ikke med det fysiske talentet alene for å lykkes innen idrett Det mentale spillet vil være med på å avgjøre om utøveren lykkes eller ei. Det er viktig å kunne håndtere forskjellige spenningstilstander under press, evaluere seg selv på en konstruktiv måte, jobbe motivert og håndtere motgang.
Men ikke glem det viktigste: Ha det gøy!
Tidligere blogginnlegg fra Golfmamma
1.april: Vet du hvordan talentet skal få collegeplass?
23. mars: Alle trenger en heiagjeng!
14. mars: Klubbene er endringsvillige. Men forstår de hva det innebærer?