Norge bør få sine statlige baner og sette dem på kontoen for ønsket om økt turisme og interesse for golf i Norge, skriver Fredrik Caspar Kracht, som introduserer denne ukas Buick Invitational.
krachts-innspill

Fredrik Caspar Kracht er golfkommentator og programleder i Viasat, og blogger om PGA-touren her på Golferen.no.

Denne uken er det duket for Tigers turnering Buick Invitational.
Riktignok er det ikke hans turnering. Han er heller ikke vert for denne. Men Tiger Woods eier Torrey Pines spillmessig.

Ikke mindre enn fem ganger har han vunnet Buick Invitational, og i fjor vant han både denne og U.S. Open på samme bane, en bragd han kopierte fra 2000, da han vant AT&T Pebble Beach og U.S. Open på Pebble Beach.

Tiger er fra området, og anser dette som hjemmebane. Det gjør også Phil Mickelson.

Ekspertene har stor tro på Mickelson denne uka etter at han misset cutten i forrige ukes FBR Open. Sist han misset en cut – i AT&T Pebble Beach 08 – vant han uken etter. Det er jo heller ingen ulempe at Tiger ikke stiller denne uken.

Men, én ting bør nevnes: Torrey Pines Golf Course er eid av byen San Diego. Dette betyr at byen styrer både banene, driften og turneringene.

Det er en 70/30-fordeling med tanke på spill her. 70 prosent av starttidene er forbeholdt innbyggerne i byen San Diego, mens de øvrige 30 prosentene av baner er åpne for den vanlige golfer fra resten av verden.

Selvfølgelig er det vanskeligere å få spille her for dem som er utenbys fra. På den annen side er det er et meget godt tilbud til de som faktisk har bosatt seg i byen. En annen ting verdt å merke seg er at innbyggerne også får rabatt på greefee.

Her har Norge mye å lære. Hvorfor har ikke vi baner som er eid av staten?

Tenk på hva dette kunne ha gjort med interessen for golf, og ikke minst hvilken økonomisk trygghet dette ville ha gitt med tanke på å avholde store turneringer.

Baner i Norge som arrangerer store turneringer taper penger i form av blant annet greenfee-inntekter og arbeidstimer.
Disse pengene får de aldri igjen, da markedsverdien for å avholde slike turneringer i Norge er så å si lik null.

Skal man tjene på dette, er man nødt til å ha de aller største turneringene og tiltrekke seg de aller beste spillerne. Først da kan man begynne å måle en eventuell markedsverdi av banen.

Torrey Pines er altså en public course som har arrangert U.S. Open – den kanskje aller største turneringen i verden – sett med amerikanske øyne.

Norge bør få sine statlige baner og sette dem på kontoen for ønsket om økt turisme og interesse for golf i Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.