

NORGES MEST BERØMTE BANE: På Lofoten Golf Links er det midnattssol to måneder i året, og anlegget er den best kjente, norske golfbanen i utlandet. Nå dras den inn i striden mellom PGA Tour på den ene siden og USGA og R&A på den andre om et forbud mot forankring av køller til kroppen.

FÅR ANTAGELIGVIS IKKE KONSEKVENSER: Rune Hauger i NGF tror ikke det vil få konsekvenser for Lofoten GK at Troon Golf, som driver anlegget, går mot det ventede forankringsforbudet.
Som kjent tyder alt på at USA Golf Association (USGA) og Royal & Ancient Golf Club (R&A) kommer til å vedta en regel som forbyr forankring av golfkøller til kroppen.
Les også: Forankring av putteren forbys
I praksis betyr det at fra 2016 blir det ikke lov å bruke mage-, bryst- og hakeputtere verken i turnering eller i handicaptellende runder med venner.
Mens europatouren har uttalt at de lojalt vil følge et eventuelt forbud, har PGA Tour sagt at de ikke vil det.
Les også: Splid mellom PGA Tour og European Tour
PGA får støtte
I ettertid har det strømmet inn støtte til PGA-tourens avgjørelse fra flere hold.
Blant dem finner vi Troon Golf i Scottsdale, Arizona.
Troon har driftsansvaret for noen av verdens beste golfbaner i mer enn 25 land, inkludert Lofoten Golf Links, og har naturlig nok en egeninteresse i at det spilles mest mulig golf.
Det er da også deres begrunnelse: Lange puttere gjør det enklere å få ballen i hullet, og jo enklere spillet er, jo flere vil mestre det.
— Mens vi respekterer USGAs styring av golfreglene, støtter Troon meningene uttrykt av PGA Tour, PGA of America og NGCOA (National Golf Course Owners Association, red anm) om at å forby forankring ikke er i beste interesse for spillet, skriver Troon på sin hjemmeside.
De begrunner det med et ønske om å gi golfere på alle nivåer flere grunner til å spille, og fjerne hindringer som kan få potensielle spillere til å investere tid og ressurser til andre fritidsaktiviteter.
Les også: Troon Golfs uttalelse på hjemmesiden
Lofoten støtter Troons standpunkt
— Selvfølgelig støtter vi Troon Golf i dette, sier eier og primus motor i Lofoten Golf Links, Frode Hov, til Golferen.no.
— Men det har neppe noen stor betydning for oss, egentlig, legger han til.
Alle idrettsklubber er imidlertid forpliktet til å følge de til enhver tid gjeldende reglene dersom de ønsker å være medlem av et særforbund innen Norges Idrettsforbund.
Dersom USGA og R&A vedtar forankringsforbudet, så må altså både NGF og medlemsklubbene følge de reglene.
NGF: Antageligvis problemfritt
Frode Hov får delvis støtte av assisterende generalsekretær Rune Hauger i Golfforbundet om at det neppe får stor praktisk betydning.
— Jeg har litt vanskelig for å se at det kan bli et problem, sier Hauger.
— Det er Lofoten Golfklubb, ikke Troon Golf, som er medlem av golfforbundet, påpeker Hauger.
— Selv om anlegget tillater forankrede puttere, så kan jeg ikke helt se at det får konsekvenser for klubben så lenge de ikke tillater det i turneringer eller handicaptellende runder, konkluderer Rune Hauger.
Være på utsiden?
Mangeårig internasjonal dommer og regelekspert Nils Jørgensen mener at Lofoten GK fra 2016 godt kan vurdere å følge drivernes regler framfor forbundets.
— Er det så farlig å tenke litt utradisjonelt? spør Jørgensen.
— Lofoten Golf Links er en bane som tiltrekker seg turister fra hele verden. Og det kan godt være at det vil være gunstig å bli en ren Pay-and-Play-bane, mener Nils Jørgensen.
Les også: Artikkel om Lofoten Golf Links i Troon Golf & Travel Magazine
Se også: Lofoten Golf Links hjemmeside