Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no, og har vært en sentral golfskribent i 25 år.
Så du ansiktsuttrykket til Suzann Pettersen da hun satte birdieputten på Killeen Castles vanskelige hull 16 i fourball-matchen lørdag ettermiddag?
Og da hun gjentok prestasjonen på samme hull i singlematchene et døgn senere? Og så satte birdieputten på hull 17? Og forsyne meg satte hun den på hull 18 også. Har du sett maken til forløsning av kampvilje, konsentrasjon og tenning?
Sannsynligvis ikke …
Og sannsynligvis har du heller aldri sett Tutta danse afrikansk regndans sammen med Caroline Hedwall og noen dusin av de 28.000 tilskuerne som omkranset 18. green etter å ha sikret sitt verdifulle poeng for Europa.
Det er noe med Solheim Cup som du ikke finner i noen turnering på herresiden, selv ikke i Ryder Cup. Jeg tror det har noe med forskjellen på menn og kvinner å gjøre.
Noe med at kvinner alltid har måttet kjempe hardere for å oppnå sine mest hårete mål enn det deres mannlige kollegaer har måttet gjøre. Enten du heter Annette Sagen, og har fryktelig lyst til å hoppe på ski, eller er Suzann Pettersen og har en stålvilje så enestående at det legges merke til og bemerkes helt fra de tidlige tenårene.
I Solheim Cup så vi også at jenter er gode til å krige. Det var krig på flere plan, både på banen og kapteinene i mellom i form av krigslist på høyt nivå. Men alt selvfølgelig pakket inn i en sfære av vennskapelighet og sportsånd på høyt nivå. Slik det skal være i golf.
Målt opp mot Tuttas og resten av de europeiske Solheim-jentenes vilje, nerver og fandenivoldske innstilling blir fredagens pressemelding om at Marius Thorp legger golfsatsingen på hylla en kontrast fra en annen verden.
Grunnen oppgis som manglende motivasjon. Motivasjon er ikke noe en person kan påtvinges. Motivasjon er situasjonsbestemt og noe som skapes.
Først og fremst skapes motivasjon av utøveren selv. Men den finner ikke grobunn uten et betydelig bidrag fra menneskene rundt utøveren. Familie. Venner. Trener. Støtteapparatet forøvrig.
Det sies også at motivasjon avler motivasjon. Og vise versa: Som en motvekt gir manglende motivasjon grobunn for motivasjonsbrist hos andre.
Derfor er det så viktig å ta affære så snart noen enser at motivasjonen er på vei ned. Det har vært litt for mange norske golfspillere som har lagt opp de senere årene. Eller er i ferd med å gjøre det.
Og det er en utvikling det er all grunn til å frykte. For det tror vi Golf-Norge ikke har råd til …
Har du synspunkter? Si din mening i kommentarfeltet under eller på facebooksiden til Golferen.no.