Per Lindroth i Barsebäck Golf & Country Club, Solheim Cup-arrangør i 2003, og Christian Jakobsson i Halmstad Golfklubb, som arrangerte i 2007, er hundre prosent samstemte:
Dersom Oslo får muligheten til å arrangere Solheim Cup, så må klubben gripe den unike sjansen.
Oslo Golfklubb var NGFs kandidat for en norsk Solheim Cup-søknad for 2019. Men søknaden kom aldri på bordet fordi manglende offentlig støtte gjorde at statsgarantien aldri ble stilt.
Satte Barsebäck på verdenskartet
Den åttende utgaven av Solheim Cup, og den første i Fastlands-Europa, ble spilt på Barsebäck nord for Malmö 12. til 14. september 2003.
Det ble en gedigen suksess. Ikke minst fordi Europa vant 17 ½-10 ½ og fordi turneringen ble en folkefest Solheim Cup-historien inntil da ikke hadde sett maken til.
Golfklubben langs Øresunds strender merker at Solheim Cup-effekten fortsatt finnes. Både blant medlemmene og i golfverden forøvrig.
— 13 europaturneringer har satt oss på kartet. Men Solheim Cup satte oss på verdenskartet! slår daglig leder Per Linderoth ettertrykkelig fast.
— Vi merker at vi får et kvalitetsstempel fordi vi har arrangert Solheim Cup. Jeg har ikke tall som underbygger at vi får flere gjester, men Solheim Cup har gitt oss vesentlig høyere anseelse. Men samtidig stiller det også krav til oss, som vi må sørge for å etterleve. Det er krevende å skulle levere et golfanlegg som alltid må og skal være på topp, men det må det være. Og det er så desidert verdt det.
Sett denne? Innled sesongen i Skåne
Linderoths anbefaling til Oslo Golfklubb, såvel som til sine mange norske medlemmer, er krystallklar:
— Får dere muligheten til å arrangere Solheim Cup, så må dere bare gjøre det!
«En fantastisk greie for klubben!»
Fire år senere, 14.-16. september 2007, var Solheim Cup nok en gang i Sverige. En times tid nord for Barsebäck, over Hallandsåsen, på Halmstad Golfklubbs nordre bane.
Selv om verken været eller europalaget var like bra som i 2003 og USA vant 16-12, ble Solheim Cup i 2007 en stor suksess Halmstad Golfklubb fortsatt ser effektene av.
— Det var en fantastisk greie for klubben. Visst er det mye jobb, men det er verdt det! Selv om det er ni år siden nå, snakkes det fortsatt om Solheim Cup i klubben, forteller daglig leder Christian Jakobsson, for to tiår siden blant Sveriges beste amatørspillere.
Golferen har avtalt intervjuet med Jakobsson lang tid i forveien. Han har forberedt seg godt, og oppsummerer en anselig mengde positive effekter av Solheim Cup:
— Solheim-effekten levde for fullt ut hele det neste året. Og medlemmene er fortsatt stolte. Banen fikk et løft. Før Solheim Cup ble det egentlig ikke lagt så stor vekt på banen. Det har vi gjort siden, og det gjør vi nå. Blant annet ble vår greeenkeeper i vår kåret til Sveriges beste. Vi fikk et nytt klubbhus til Solheim Cup. Turneringen var bra for medlemmene, som følte at de løste en stor oppgave sammen. Det har vært viktig for miljøet. Samtidig som det ikke skal underslås at det var mye anstrengende arbeid involvert også.
Svensk Golf: På denne klubben finnes årets beste greenkeeper
Jakobsson kan underbygge det positive med solide tall. Halmstad Golfklubb er en av få klubber i Sverige med venteliste. De 3200 medlemmene betaler 6500 kroner hver i året for medlemskap og spillerett, og klubben har 80 mennesker på lønningslisten.
Medlemmene har to 18-hullsbaner til disposisjon, Norra og Södra, og totalt spilles det 75.000 runder i året.
Liksom sin kollega lenger sør er Jakobsson helt overbevist om at Oslo Golfklubb må prøve å få en søknad på plass, og forhåpentligvis ende opp med arrangementet i 2023.
Halmstads daglig leder ser bare ett men:
— Solheim Cup går rundt samme tidspunkt hver eneste gang. Og september er alltid en usikker tid for å arrangere utendørs sportsaktiviteter på våre breddegrader.
Oslo-søknaden foreløpig i en skuff
Det ble altså ikke noe av Oslo 2019 på grunn av økonomien. Men ryktene har gått en tid om at Solheim Cup-prosjektet på Oslo Golfklubb slett ikke er skrinlagt for godt. Eller? Vi spør daglig leder Niels Vik om hvor søknaden de hadde forberedt for 2019 nå befinner seg.
— DEN LIGGER I EN SKUFF I PÅVENTE AV AT TIDEN SKAL GÅ. Og det går nok et par år. Mitt inntrykk er at klubben tenker den drøyer vi, og plukker opp igjen om et par år. Det er fortsatt så kort tid siden avslaget fra Staten kom. Men mange her mener at det snart vil være på tide å ta Solheim Cup opp igjen, svarer Vik. Og legger til:
— Neste gang må vi bare sørge for at vi er tidlig nok ute til å gi oss nok tid til å kommunisere med kommune og stat. Og at vi forsikrer oss om at det er de riktige offentlige instansene vi forholder oss til.
Solheim Cup del av en større sammenheng
Golfpresident Marit Wiig har også fryktelig lyst til at Solheim Cup skal utspille seg på norsk gress en gang.
— Den linjen vi (NGF, red. anm.) jobber etter nå er langs de samme linjene som de øvrige særforbundene, og idrettsforbundet, følger rundt det som tenkes om eventer. Vi må først få de prinsippene til å feste seg. Og vi må ha et fellesskap rundt det i hele idretten, sier Wiig.
Dersom arrangøren av Solheim Cup 2023 utpekes på samme måte som det har blitt gjort hittil, betyr det at søknaden skal leveres om fem år, i august 2021.
Vedtaket må i så fall tas senest på golftinget 2019. Dit er det drøye tre år. Og tiden har som kjent en tendens til å gå veldig fort.
— Vi har god tid til neste gang. Men jeg er ikke uenig i at vi må være tidlig ute, avslutter golfpresident Marit Wiig.
Hva mener du? Skal Norge i det hele tatt ta seg bryet med å forsøke å arrangere Solheim Cup? Bør det vurderes andre kandidater enn Oslo GK? Har du et godt Solheim Cup-råd til Golf-Norge? Bruk kommentarfeltet under, eller si din mening på Golferens Facebook-side.