Polen er et land i rivende utvikling. Det merkes også på golftilbudet, som foreløpig er ganske lite utviklet, men godt.
p--den-gr-nne-green-i-polen

EIEREN:
Arthur J. Gromadzki, vellykket investment banker med bosted i Sveits, er primus motor og eier av Modry Las.
p--den-gr-nne-green-i-polen

BINOWO PARK GC:
De første ni hullene er kuperte og krever god fysikk.
p--den-gr-nne-green-i-polen

AMBER BALTIC GC:
Polens eldste golfbane er et svært så hyggelig bekjentskap. Her hull 3.

Om ikke Polen er et naboland i direkte betydning, er det forholdsvis enkelt for nordmenn å komme dit.

Det er flere ferger å velge mellome fra både Sverige og Danmark, og det er gode flyforbindelser fra en rekke norske byer.

Med 24 18-hullsbaner og rundt 20 nihulls, alt bygget de siste 27 årene, begynner det også å bli et sted å dra for å spille golf.

Kvaliteten på golfbanene er bra, sesongen er et par måneder lenger enn hjemme, prisene er på et behagelig lavt nivå og standarden på hoteller og restauranter er langt bedre enn mange kanskje forestiller seg.

Markert skille

Golferen.no kom til Polen landeveien etter å ha flydd med SAS til Berlin.

Vi skulle utforske golfen i den vestlige delen av Polen, og visste egentlig ikke helt hva vi gikk til. Riktignok hadde vi blitt fortalt at golfanleggende var av bra kvalitet og at Polen var på god vei til å bli et moderne land med vestlig tilsnitt.

Likevel var vi ikke helt overbeviste. Bakerst i hjernebarken lå en oppfatning av grå Østblokk, skapt gjennom en helg som ung student i Szczecin, eller Stettin som byen fortsatt het den gangen.

Nå var vi på vei tilbake til det samme området, og de første milene over grensen merket vi da også liten forskjell på motorvei og landskap fra nabolandet Tyskland.

Solen skinte over knallgule rapsåkrer, som forsvant inn i horisonten, fuglene fløy høyt og bilen summet jevnt langs motorveien.

Vi var på vei mot banen som har overtatt tronen som Polens ubestridte ener etter at den åpnet i juli i fjor: Modry Las GC ved Chroszczno, midt inni landet og midt i det som var Stettin-provinsen da landet her fortsatt het Pommern, og verken var en del av Tyskland eller Polen.

Modry Las betyr De blå skoger, og det sier seg nesten selv at hit går det ingen motorvei. Men vår sjåfør er likevel flink til å holde jevn flyt på kjøretøyet etter hvert som motorveien går over til riksvei med tett trafikk i begge retninger.

Herfra får vi se mer av landet enn fra motorveien, og vi registrerer at landsbyene ser overraskende velholdte ut, bilparken er moderne, kjøpesentrene likeså.

Med link til Rubinstein

Det hviler en atmosfære av kunstnerisk ro og altoppslukende fred over Modry Las.

Så har da også eieren Arthur J. Gromadzki jobbet mange år som forvalter av eiendommene til stjernepianisten Arthur Rubinstein.

Pengene han behøvde for å kjøpe landområdet, der det med tiden også skal oppføres 200 villaer hver med 1000 kvadratmeter tomt, samt hyre inn Gary Player til å designe og bygge banen, har han imidlertid tjent som investment banker i Sveits.

Men de siste 13 årene har Modry Las-prosjektet i Gromadzkis hjembygd vært hans og hans amerikanske kone Pamelas altoppslukende interesse.

Så er det da også blitt et praktanlegg av Modry Las, som til tross for provisorisk klubbhus har havnet som nummer 82 på Golf Worlds liste over Kontinental-Europas 100 beste golfbaner.

Allerede på åpningshullet viser designen at det har vært en mester i sving med en illusjon av trøbbel foran greenen, som gjør at vi som ikke har spilt her tidligere blir en smule engstelig ved innspillet til den lange, smale greenen på det 402 meter lange par-4-hullet.

I det hele tatt ses mesternes hånd på nesten alle greenområdene og på måten hullene unytter terrenget og vannet som er i spill.

Selv er Gary Player meget stolt over banen, og mener at hull 15 alene er nok til å få golfere til å reise 100-vis av mil. Par-3-hullet måler 202 meter fra bakerste tee, og bringer vannet i spill hele veien fram til greenen. Mens den som prøver å være klok og holde ballen til høyre for vannkanten, må belage seg på å ta bunkerne i spill.

Tradisjonell golf

Om Modry Las, som Gary Players første bane i Sentral-Europa, er et eksempel på moderne design fra en mesters tegnebord, er Binowo Park i Szczecin langt mer som en tradisjonell nordisk golfbane.

Den har litt av det samme preget vi ser på så mange norske og svenske baner: Passe med vann, få hindringer ellers og greener med beskjeden bruk av onduleringer.

Så er da banen også bygget med og av svenske interesser: Hockeylegenden Sven Tumba og shippingmannen Sven-Olov Brax. Mens den golfglade svenske prinsessen Birgitta slo det første offisielle slaget under åpningen i 2000.

De første ni på Binowo Park er svært kuperte, mens vann kommer i spill på flere av hullene på baksiden.

Og som på Modry Las er det også her et par-3-hull over vann mot slutten av runden du husker best. Det er riktignok bare 133 meter fra bakerste tee, men den grunne greenen ligger på tvers og gjør køllevalget til et utfordring.

Ekspedisjonens tredje og siste bane befinner seg helt nord ved Østersjøkysten, ikke langt fra fergeleiet i Swinoujscie, med ruter til Ystad, Bornholm og København.

Amber Baltic var Polens aller første bane da den åpnet i 1993. Klubbhuset gir et majestetisk inntrykk der det troner på den sentrale høyden midt i baneområdet, og som på Binowo Park er det to sløyfer med hver sitt distinkte preg.

De første ni går i skogs- og åkerpartier i terrengets laveste område, med en hel del vann i spill, mens de siste ni ligger høyere på sandgrunn.

Hullet vi husker best her er på første ni; par-5-hullet nummer 7, som er en utfordring med vann på begge sider langs fairwayen, som ser altfor smal ut fra tee.

Også det bare 251 meter lange par-4-hullet som avslutter de første ni er blant dem som huskes der du slår ut rett mot klubbhuset på høyden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.