Askim-mannen John Byman har tatt med norske golfere til Tunisia siden 1996. Han er klar på at opptøyene, som startet i 2010 og til dels fortsatt blusser opp, har ført til at mange norske golfere har valgt å legge sine vår- og høstturer til andre land.
Nå er imidlertid landet på vei tilbake, og det er også Byman med sine grupper av norske golfere til El Kantaoui. Men det er god plass til flere.
— Da golfboomen startet i Norge på slutten av 1990-tallet, opplevde jeg at interessen var så stor at jeg faktisk måtte si nei til golfere som ville være med. Da kunne vi være grupper på opp mot 60-70 personer, sier Byman til Golferen.no.
Byman forteller at veldig mange foretrekker å legge golfturen til høsten fordi banene er mye bedre enn om våren.
— Gresset har fått grodd og fairwayene er tettere og finere. Det er godt og varmt med 33-34 grader, så vi spiller tidlig om morgenen og drar ned og bader i sjøen på ettermiddagen. På høsten er temperaturen i vannet 23-24 grader. Det får du ikke på våren, forteller han.
Arabere med latinsk lynne
Vi spør om Byman opplever at det er et problem at endel nordmenn er noe skeptisk til muslimer.
— Tunisierne ser på seg selv mer som nord-afrikanere enn som muslimer, og de assosierer seg nok mer med franskmenn og italienere enn med resten av den muslimske verden.
— Tunisierne er liberale muslimer. De ønsker et demokrati slik vi har det og hvor de kan gå i butikken og kjøpe seg ei flaske vin eller noen øl uten å bli straffet, mener John Byman.
Sjasminrevolusjonen
Det hadde lenge ulmet blant befolkningen i Tunisia da den unge studenten og fruktselgeren Mohamed Bouazizi tente på seg selv den 17. desember 2010.
Selvmordet var en protest mot konfiskeringen av frukt– og grønnsaksvognen hans. Arbeidsledighet, stigende matpriser, korrupsjon, manglende ytringsfrihet og dårlige levevilkår fikk befolkningen til å rase.
Det endte med at president Zine El Abidine Ben Ali måtte ta med seg sin kone og flykte til Saudi-Arabia.
Opptøyene spredde seg til Libya, med Gadaffis død, til Egypt, Jemen, og nå sist til Syria. Tingene roet seg etterhvert i Tunisia og man trodde at alt var bra.
Inntil opposisjonslederen Shukri Belaid ble drept for kort tid siden. Og nå i ettertid har også statsminister Hamadi Jebali trukket seg, fordi han ikke klarte å danne ny regjering.
Port El Kantaoui
Turistkomplekset i Sousse-regionen ble bygget i 1979 for turister som skulle nyte strandliv, kombinert med en marina med fine butikker og en stor havn for yachter for Middelhavets finanselite.
Her finner du også golfanlegget El Kantaoui med 18-hullsbanene Panorama Course og Sea Course, som begge gir deg en test på din handicap.
Banene har litt forskjellig layout, med klubbhuset som det sentrale punktet for begge.
Panorama Course starter i olivenland med noen enkle, men til dels lange, hull før det fra hull 8 stiger bratt opp til toppen. Herfra har du seks-syv hull med en fantastisk utsikt og over byen og Middelhavet.
Sea Course starter også ved klubbhuset, og beveger seg nedover mot havet hvor tre av hullene ligger. Beklageligvis kan du ikke se sjøen fra de nederste hullene fordi det bygget en jordvoll mellom banen og havet. Det hadde nok gitt banen en større dimensjon om den hadde vært borte.
De siste hullene går igjen opp mot klubbhuset, og ender i et vakkert par-4-hull hvor du skal ha et veldig bra utslag for å komme over en liten innsjø inn mot en green som ligger foran klubbhuset.
Flamingo Golf Course
Dette prakteksemplaret av en golfbane har nylig blitt totalrenovert med klubbhuset og sju-åtte av hullene på en liten høyde. Herfra har du utsikt til et enormt saltvanns våtmarksområde, hvor tusenvis av flamingoer hekker hvert år.
Banens layout gjør inntrykk. Den starter med et par-4-hull på 355 meter med utslag på en klippe og en opphøyd green langt nede bak en fjellskrent. Spennende!
Det bærer videre med et par-3-hull på 176 meter, over en dal med oliventrær til en ondulert green. Slik forsetter det litt nedover, og etterhvert tilbake oppover til hull 7. Et vidunderlig par-4-hull, som ender på en green på kanten av en klippe, som går rett ned på alle kanter. Vakkert!
De siste ni hullene er like utfordrende, noen med greener plassert på små platåer. Men også med noen enklere par-4-hull, hvor en bra score kan oppnås.
En Ronald Fream-bane vi gjerne kommer tilbake til, bare noen kilometer utenfor Monastir.
Citrus Golf Club – Forest course og Olives course
I Hammamet trekkes fiskebåtene opp på stranden hver kveld, sitruslundene dufter og solen går ned over den gamle Kasbah-festningen. I gamlebyen kan du beundre de hvite og blå husene med sine vakkert dekorerte dører og vinduer og den berømte, tunisiske mosaikken.
Kanskje ikke så rart at Hammamet ofte kalles Tunisias St. Tropez?
Hammamet har også det mest utviklede golfkonseptet i Tunisia med tre fine baner og ytterligere fem baner innen en time.
Citrus Golf Club Olives Course er en bane på det jevne. Litt kjedelig og ganske flat de første ni. Åpen, med brede fairwayer blant de mange oliventrærene.
De siste ni er blant de mest kuperte hullene vi noen gang har spilt.
Som hull 10, et par-4-hull på 374 meter. Fairwayen er smal, og selv etter et godt utslag er det vanskelig å treffe greenen 40 meter oppe til venstre. De siste fire hullene var mer småkupert, og alt i alt enorm forskjell på første og siste ni. Men bra greener.
Citrus Golf Clubs andre bane, Forest Course, er en skogsbane på godt europeisk nivå: Passe ondulert, med fin layout og flotte greenområder.
Spesielt likte vi det andre hullet, et kort par-5-hull på 392 meter, og som avsluttes med en stor green nede på en hylle. Her må du ikke slå innspillet en eneste meter for langt. Da havner du nede i de dype skoger.
Banens siste hull er et langt par-4-hull (380 meter) med utslag over en liten innsjø, som også går langs hele venstresiden av hullet og til en green omgitt av bunkere. Bra avslutning! Eneste minus er vel smale fairwayer på noen hull.
Yasmine Golf Club
Nærmest vegg i vegg med Citrus Golf finner du denne denne oasen av en golfklubb med små innsjøer, eukalyptus og høye bartrær.
Banen åpnet i 1991, og kan vise frem et innbydende klubbhus, og treningsområder med drivingrange og flere treningsgreener.
Bra vanningsystem dekker greener, teesteder og fairwayer. Omfattende drenering sørger for at banen er i perfekt stand hele året.
The Residence Golf Course
Noen kilometer utenfor hovedstaden Tunis, i hjertet av et naturreservat, har Robert Trent Jones jr. designet en juvel av en bane.
Banen har et visst linkspreg, men det er vann i spill på nesten alle hull. Den er vindutsatt, som sammen med smale fairwayer skaper ekstra utfordringer.
Banen har i tillegg et velutrustet golfakademi med akseptable priser.
Taberka Golf Club
Når havet buldrer inn i Tabarka havn er det bare for golferen å trekke kapsen godt ned over ørene.
Når de fleste golferne valfarter til Hammamet og Sousee, så betyr det at golfbanen i Taberka ikke får det store trykket, selv i høysesongen.
Banearkitekten Ronald Fream, som har designet de fleste banene i Tunisia, har her laget en variert bane. Det er ikke helt vanlig å oppleve parkbane, skogsbane og seasidebane over atten hull.
Palm Links Golf
Enkel og lettspilt bane for nybegynneren eller en middels golfer som ikke ønsker de store utfordringene. Banen har gode treningsmuligheter, med en velholdt range og hvor det også finnes en nihulls treningsbane.
Banen ligger i et lett kupert terreng og betegnes nær Monastir flyplass, og ikke langt fra Detur sine hoteller.
Djerba Golf Club
Den sørligste banen i Tunis ligger på øya, Djerba Island og er en enkel og lettspilt parkbane som ble bygget i 1995. Fra fastlandet går det fly ut til øya.
Hvorfor spille golf i Tunisa?
På pluss-siden:
- Golfbanene holder bra europeisk standard. Av de vi spilte var Flamengo og Cistrus Golfs Forest Course de beste. Taberka Golf Club regnes også blandt topp tre.
- Yasmine Citrus Golf kommer også høyt opp.
- Stort sett veldig bra greener på alle baner.
- Bra gjestfrihet og servicen. Mange tunisiere lever av turisme, og vet å sette pris på å ha deg på besøk. Enten det er til transport eller hjelp til bagasjen.
- Prisnivået på mat og drikke på restauranter er endel lavere enn i Europa. Og tunisisk vin, både hvitvin og rødvin, holder meget god standard.
- Mye fint å kjøpe i de gamle bydelene, både av smykker og keramikk.
På minussiden:
- Mange tror kanskje at siden Tunisia ligger i Afrika så er det varmt hele året. Men Tunisia er Nord-Afrika, og da Golferen var der i februar var det kaldt med til dels sterk vind. Vent til mars/april om du vil spille i shorts.
- Da vi var der i februar var dessuten fairwayene til dels dårlige. På grunn av kalde netter kunne ikke vanningsanlegget brukes.
- Bunkerne med ujevn kvalitet. Noen ganger for mye sand og andre ganger ingen sand.
- I Hammamet bodde vi på Sentido Phenicia. Et bra hotel, men for de som bor der med «all inclusive» ville nok buffeten i restauranten fort bli kjedelig. Men suppene og iskremen var god.
- I medinaen (gamlebyen) kan selgerne være noe slitsomme. Kanskje var det bare mangel på turister?
Hvordan kommer jeg dit?
Detur
Turoperatøren Detur frakter deg til Monastir, og du kan bo på hotel i Monastir, El Kantaou eller Hammamet. De har avtaler om golfpakker på disse tre stedene.
Golfpakke på El Kantaoi i mars (høysesong) består av 5 ganger 18 hull = 1850 kroner.
Som alle andre selskaper har også Detur siste liten-tilbud. I mars så vi siste liten-tilbud til 4420 kroner på Marhaba Palace Hotel i Port El Kantaoui. Ikke akkurat dyrt for 7 netter på et bra hotell med frokost, 5 greenfee på El Kantaoui. Inkludert frakt av golfbag på fly og transport til og fra flyplass.
Ola Axelsson/Golfbutikken.no
Mange tror kanskje at Ola Axelsson kun har golfskoler, men de er også en aktør for vanlige golfturister til Tunisia. Samarbeidet med Detur går ut på at Axelsson gjennom sitt arbeid i diverse klubber på Østlandet har golferne og Detur har flyene.
Noen ganger i året arranger også Axelssson golftur med golfskole i Tunisia. Da har han med seg en pro. En golfskole vil for den enkelte golfer bli en ekstra kostnad på cirka 1200 kroner pr pers om det er grupper på 10 eller flere.
Fra høsten 2013 vurderes det å ta med golfvert på alle turene, som skal legge ting til rette for et behagelig opphold.
Bymangolf.no
John Byman er reisebyrå, reiseleder og turneringsansvarlig på golfturer som han arranger for golfklubber og enkeltpersoner. Gruppene til Tunisia i april og oktober kan være fra 35 til 50 personer.
— Det er nok mer grupper med eldre golfere jeg har med meg, sier Byman til Golferen.no, og nevner at de hadde med seg en kar på 91 år høsten 2012.
Byman mener en stor fordel med Tunisia er at gjestene føler de får mer igjen for pengene der enn i andre middelhavsland.
— Ikke bare golfen er rimeligere, men også mat og drikke. Og folk er hyggelige og vennlige, for de lever av turisme og vet hva vi ønsker, sier han.
John Byman medgir at du ikke finner helt den samme standarden på banene, og den lille ekstra finishen, som på de beste banene i Spania og Portugal.
Også Byman har et teknisk samarbeid med Detur ved å bruke deres fly.
De bruker samme hotell som Detur i Port El Kantaoui, Marhaba Palace, som ligger i gåavstand til El Kantaoui-banen. Om personer i gruppen ønsker å spille en av banene i Hammamet eller dra til Flamengo Golf Course, ordnes det også mot en avgift på 5 dinarer (30 kroner).
Caddie koster 120 kroner (20 dinarer) for en runde pluss cirka halvparten i tips etterpå.
Golfbil koster 225-275 kroner (45-55 dinarer).
Se også: Mer om golf i Tunisia