— Vi får ikke lov av NGF. Vi arrangerte VTG-kurs da vi var på Fornebu, men plutselig ble det bråstopp da NGF kom og sa at vi ikke fikk lov, sier Geir Vasenden hos Custom Golf simulatorsenter på Frysja i Oslo.
— NGF sier det ikke er lov, fortsetter David Lloyd på Losby om hvorfor ikke innendørssenteret der arrangerer Veien til golf-kurs vinterestid.
— Terskelen for å komme som nybegynner på et innendørsanlegg er mye lavere enn hos en golfklubb. Vi får lov til å drive all type opplæring, bare ikke nybegynneropplæring, sukker Toppgolfs Lars Havrevold, som også er leder av Foreningen for Norske Golfbaner, FNG.
Særnorske regler
Med Europas verste klima kan det virke underlig at NGF krever at tre fjerdedeler av Veien til golf-kurset, som skal være på minimum 12 timer, skal gjennomføres på et utendørs golfanlegg.
Golferen.no har gått gjennom reglene for opplæring av nybegynnere i Europa, og har ikke funnet noe annet land som krever at opplæringen må skje utendørs.
— Det kan kanskje være slik at vi nå har fått så mange innendørssentere at vi bør revurdere kravet om utendørs opplæring, medgir kommunikasjonsansvarlig i NGF, Tom Rosenvinge (tidligere Gundersen).
Nybegynneren skal bli trygg
— Hele poenget (med at opplæringen skal foregå utendørs hos klubbene) er at nybegynneren skal få følelse med hvordan det er å komme inn på en golfklubb.
Det forklarer Anna Dønnestad, seniorrådgiver i NGF med ansvar for Veien til golf-opplæringen siden ordningen avløste Grøntkort-prøven i 2010.
— Men rekrutteringstallene siden 2010 viser vel at VTG ikke har vært noen suksess?
— Det ville vært en suksess dersom flere klubber hadde gjort en god jobb. Dessuten er ikke problemet i norsk golf manglende rekruttering, men for stort frafall, mener Dønnestad.
Skal revurderes
Etter utløpet av 2015-sesongen skal Veien til golf-opplæringen revurderes, og Dønnestad er ikke fremmed for at det fires på kravet om at tre fjerdedeler av kurset skal foregå på et utendørs golfanlegg.
Men hun påpeker at VTG-kurs alltid skal skje i regi av en golfklubb tilsluttet Norges Golfforbund, og at NGFs offisielle kursmateriell skal brukes.
— Men bortsett fra det, er det ingenting i veien for at en golfklubb kan arrangere VTG-kurs i samarbeid med et innendørssenter. Men da er det en forutsetning at det på forhånd gjøres oppmerksom på at kurset skal avsluttes utendørs hos golfklubben, påpeker hun.
— Det betyr altså at den tekniske opplæringen kan gjøres hos et innendørssenter vinterstid, og så gjøres banespilldelen på Treningskortet utendørs når sesongen er i gang?
— Ja, det betyr det. Men det er viktig at utendørsdelen følger 75 prosent-grensen. Så får vi evaluere ved sesongslutt.
— Det er kanskje viktigere å rekruttere flere golfere enn å holde stivbeint på en grense som likevel kanskje skal bort? Det vil jo alle i golfen tjene på?
— Ja, rekruttering er det aller viktigste, og det vi alle jobber for. Og vi kommer ikke til å arrestere noen (som bryter 75 prosent-grensen), forsikrer Anna Dønnestad. Men understreker også hvor viktig det er at det godkjente kursmateriellet benyttes.
Utrolig gode nyheter
— Dette er en fantastisk nyhet, sier David Lloyd. Og ser for seg at Losby Golfklubb kan starte VTG-kursene innendørs allerede i februar-mars, og at de nye golferne kan være klar for banespill allerede når banen åpner i april-mai.
Også Geir Vasenden hos Custom Golf blir lettet og glad når Golferen.no kan referere innholdet i samtalene med Norges Golfforbund.
— Det er veldig gode nyheter. Men jeg ser at å bare arrangere VTG-kurs i samarbeid med én klubb kan bli vanskeligere for oss som har gjester fra så mange klubber. Men jeg går ut fra at vi kan kalle det nybegynnerkurs, og gjøre oppmerksom på at deltakerne må gjøre selve VTG-biten hos en klubb, sier han.
En uutnyttet ressurs
Dennis den Roover er tourspiller på Nordic League og instruktør på Ballerud GK. Sist høst åpnet han Asker Golfsimulator, Oslo-områdets eneste med TrackMan-teknologi.
Den Roovers innendørssenter er spesielt egnet til små grupper om gangen, og han ser at det gir store muligheter å kunne kurse i den første delen av VTG-opplæringen innendørs vinterstid.
— Ja, dette er absolutt et gode og en ny mulighet for oss teaching pros. Innendørssenterne er en uutnyttet ressurs når det kommer til nybegynneropplæring, så dette vil jeg absolutt være med på!
Også Lars Havrevold ser store muligheter for rekrutteringen i norsk golf i at deler av nybegynneropplæringen kan flyttes innendørs.
— Det er jo underlig at ikke NGF har tenkt i disse baner tidligere. Det er ikke som om vi ikke har bedt dem om det, sier han.
— Med den korte golfsesongen vi har, blir det et veldig press på proen og klubben og banen med en gang den åpner om våren. Oppi dette skal man også arrangere VTG-kurs.
— Det har imidlertid ingen tid til, og opplæringsvinduet er så kort når alt skal foregå utendørs. Mens vinteren ligger ubenyttet når det gjelder nybegynnerkursing. Norge har 53 innendørsanlegg, som alle er tilknyttet klubber og kan brukes til opplæring. Det er vanvittig å ikke utnytte en slik ressurs til rekruttering, sier den normalt så sindige Lars Havrevold.
En helt annen mestringsfølelse
Selv om han er sentral i ToppGolf, bedyrer Lars Havrevold at han i denne sammenhengen først og fremst uttaler seg i egenskap av leder av Foreningen for Norske Golfbaner.
— Vi og golfadministratorene i GAF, og helt sikkert forbundet også, har bare ett mål: Å få mest mulig trafikk på våre golfbaner.
— Og å få den første følelsen med golf på en simulator har så utrolig mange fordeler: Man slipper å mislykkes fordi konsekvensene av feil er så mye mindre. Man får umiddelbar tilbakemelding på slagene, noe som er motiverende.
— Golf handler om mestringsfølelse, som nybegynneren her opparbeider i et miljø som føles trygt.
— Nybegynneropplæring og rekruttering til golfen dreier seg om spilleopplevelse, og skal du ha glede av golf, må du ha et visst ferdighetsnivå. På en simulator skapes denne spilleopplevelsen, mener FNG-leder Lars Havrevold, og avslutter:
— Hvordan man får golfferdigheter burde være likegyldig. I stedet for å snakke om Veien til golf burde vi begynne å snakke om Veiene til golf!
Se også:
NGF Veien til golf
Foreningen for Norske Golfbaner
Custom Golfsenter
Asker Golfsimulator
ToppGolf Senteret
Innendørsgolf i Norge
Golferens innendørsguide gir deg en oversikt over norske innendørssentere.
Listen er alfabetisk, og hvert senter i listen har en aktiv link til senterets hjemmeside, der du finner priser, åpningstider, fasiliteter og øvrige opplysninger.
Send en mail til tips@golferen.no dersom det er feil i listen eller sentere mangler. Du kan også beskjed på Golferens Facebook-side.
Actionball, Sandnes: 2 Full Swing
Alta Bowling: 2
Asker Golf Simulator: 1 Trackman
Askim Golfpark: 2
Bergen Golfsenter: 14 (8 High Definiton Golf og 6 AboutGolf)
Bjørnefjorden Golfklubb, Os: 2
Bodø Golfpark: 1
Bodø Golfsenter: 2 AboutGolf
Bogstad Innnedørsgolf: 2 Full Swing
Bærum Golfsenter: 8 Visual Sport True Golf
Carlberg Gaard, Rygge: 3
Custom Golf, Oslo: 7 AboutGolf PGA Tour
Elverum Golfsenter: 2 Trackman
Espern Aktivitetspark, Hamar: 1
Follo Golfsenter, Ski: 8 Full Swing
Fornebu Indoor Golf Center: 6 Full Swing
Fredrikstad Golfsenter: 1
Hammerfest Innedørs Golf: 1 AboutGolf PGA Tour
Haug Golfsenter, Ås: 7
Hvam Golf Simulatorsenter: 4 Full Swing
Håkons Hall Golfsenter, Lillehammer: 2
Imjelt Golfsenter, Drammen: 6 Full Swing
Kolnes Golfsim, Haugesund: 1
Kristiansand Golfsenter: 2 Full Swing
Longyearbyen Golfklubb: 2
Losby Innendørssenter: 5 Full Swing
Moa Golfsenter: 2 Full Swing
Molde Golfklubb: 2
Nes Golfklubb: 1
Onsøy Aktivitetssenter: 2
Peggen, Røyken: 3 AboutGolf
Polarsirkelen Golf, Rana: 1
Royal Bowling, Bodø: 1
Sotra Golfklubb: 2
Stord Golfsenter: 1
Sunndal Golfklubb: 1
Sveio Golfsimulator: 1
ToppGolf, Bærum: 12 Full Swing
Trim Kikrkenes: 1
Tromsø Golf & Squashpark: 2 HD
Tromsø Squash & Bowling: 2 Full Swing
Trondheim Golfsenter: 7 Full Swing
Vadsø Golfsenter: 1
Vestfold Golfhall, Vear: 8 Full Swing
Østfold Golfsenter, Sarpsborg: 7 Full Swing