— Ja, jeg er Norges yngste daglig leder. Matthias Gullberg på Østmarka er trekvart år eldre enn meg, smiler Pia Øiulfstad, som forblir 29 år langt inn i siste halvdel av fellesferien i år.
Juristen begynte med golf så sent som i 2012, ble helt hekta, og søkte daglig leder-jobben etter kun halvannet år med Norges Lover som arbeidsverktøy og bare et par måneder etter at hun første gang tok i en golfkølle.
— I studietiden bygget jeg på jussen med markedsføring og økonomi, sier Øiulfstad, som nå har stor glede av tilleggsutdannelsen.
Golfmessig er hun foreløpig ikke på samme nivå som hun er akademisk, men har ambisjoner om å gå ut av året med 18 i handicap.
— Som så mange andre er jeg imidlertid langt mer glad i å spille enn å trene, flirer hun.
— Proen vår har derfor mer eller mindre gitt meg forbud mot å gå ut på banen de nærmeste månedene, og sier han bare vil hjelpe meg dersom jeg bruker tiden på treningsfeltet i stedet for på å spille, avslører hun.
Medlemssuksess
Da juristen, eller para legal som hun sier selv, overtok daglig leder-jobben i 2013 hadde Grønmo 1300 medlemmer.
Et drøyt år senere har medlemstallet økt med imponerende 23 prosent til 1600. Hva i all verden er det de har gjort der ute i Søndre Nordstrand?
— Veldig mye handler om å tilpasse og utvide aktivitetstilbudet og treningstilbudet, mener Øiulfstad.
— For å strømlinjeforme tilbudet mest mulig, har klubben overtatt driften av shop og undervisning, der de tre proene er ansatt i klubben.
— Det gjør det langt lettere å legge til rette for tilpassete kurs og opprette forskjellige treningsgrupper.
Stor trafikk
— Du kan ikke regne med å bare kjøre ut her og spille når du vil. Drop-in i prime time er ingen god strategi for en runde her, forteller Øiulfstad.
Så produseres det da også 18.000 18-hullsrunder i året på Grønmo. Det er et imponerende tall for en bane som bare har ni hull.
Selv om det er mye trafikk, så imidlertid spillet ut til å flyte fint da vi var der en solskinnsdag i mai. En tur rundt banen avslørte at det ikke var noe venting å spore noe sted.
— Foreløpig er det bare å melde seg inn, men en en eller annen gang må vi nok vurdere å si stopp.
— Planene for ni hull til er lagt på is, avslører Øiulfstad.
Hovedgrunnen er mangel på areal. Ni hull til kan enten legges innenfor Markagrensen eller på den delen av Grønmo-fyllingen der renovasjonsetaten ikke lenger har plass til mer søppel.
— Marka-alternativet tror vi ikke kan bli av. Det er planer for skiskytterstadion på søppelfyllingen, og da med rullestolløyper for sommerbruk, forklarer Øiulfstad på en måte som gir oss følelsen av at klubben er mest fornøyd med anlegget slik det er.
Jenter på banen
I nærområdet og bydelen er det ikke bygging av flere golfhull som har prioritet på kommuneplanen for idrettsanlegg.
— I dette området er det cricket som gjelder. Det bygges cricketbinger nær sagt overalt, forteller hun.
Søndre Nordstrand har en stor skare beboere med innvandrerbakgrunn, og cricket er den største sporten.
Men det spørs om ikke golf kan få sin andel også, dersom et nytt prosjekt sammen med NGF ender så vellykket som det har begynt.
— Prosjektet heter Jenter på banen, og Grønmo er valgt ut som pilotklubb av NGF, forteller Øiulfstad.
Samarbeidspartnere forøvrig er Mangfoldhuset Helse- og Idrettsforening, Diabetesforbundet, Oslo Extra Large og Oslo Idrettskrets.
— Tolv jenter mellom 16 og 26 år, med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn, har meldt seg på, og skal trene én gang i uken gjennom hele sesongen, forteller Pia Øiulfstad.
— Vi har merket tidligere at golf er en veldig fin arena for inkludering, og har også registrert at pressen skriver mye om at gruppen Jenter på banen retter seg mot er lite aktiv.
— Vi har stor tro på dette, og planen er at pilotprosjektet etter hvert skal bringes ut i hele Golf-Norge.
Jenter på banen blir sikkert suksess. Men selv uten prosjektet forblir Grønmo Skandinavias største golfklubb med ni hull og lokale medlemmer.
— Ja, de blir i alle fall aldri forbigått av noen dansk klubb. Her til lands er det lov med maksimalt 100 medlemmer med DGU-kort (handicapkort) per hull, forteller Dansk Golfs sjefredaktør, Thomas Vennekilde, til Golferen.no.
Se også: Grønmo GK hjemmeside