Men framfor alt fant vi flotte golfbaner, som gjør Spanias bakside til et meget bra lavprisalternativ!
«5000 kroner for en uke med fly, 4-stjerners luksus og all-inclusive i solen», stod det i annonsen. Destinasjonen var El Portil sør for Huelva, en av badebyene i et stort delta langt fra de tradisjonelle spanske golfreisemålene.
Fra Faro flyplass i Portugal tar det ikke lange tiden før vi er i Spania. Landskapet her noen mil lenger øst er preget av et delta der fire elver renner ut i Atlanterhavet. På nordsiden er det furuskog, lunder med appelsiner og andre sitrusfrukter samt jorder med ulike grønnsaker. Sør for hovedveien dominerer det ene omfattende våtmarksområdet etter den andre. Mens helt nederst mot havet er det mil etter mil med bred sandstrand.
Vi kjører forbi Isla Canela, Isla Cristina og de kjente golfreisemålene Islantilla og El Rompido.
I El Portil kommer vi til spahotellet Playa Cartaya, som viser seg å være en gigant i fem etasjer, med et par restauranter, et treningsstudio og tre svømmebassenger.
Golfhotell nærmeste nabo
Ved innsjekkingen på Playa Cartaya oppdaget vi at golfhotellet Nuevo Portil var nærmeste nabo, som er omgitt av den første golfbanen vi skulle spille.
Det viste seg å være en typisk parkbane, som var i topp stand da vi spilte den. De brede fairwayene var omgitt av furutrær, med ganske raske greener uten altfor vanskelige innspill. Det var noe vann, og med en ganske variert layout, som også egner seg for spillere med høyere handicap.
Det ligger villaer langs et par av hullene. Men ikke så nært som vi har sett på en del andre spanske baner. Dette er en bane vi gjerne skulle spilt men enn én runde på!
Artikkelen fortsetter under bildet
På første tee møtte vi en gjeng med svensker og dansker. Mange av dem kommer hit hvert år i minst en uke. Et svensk par var på langtidsopphold for femte år på rad, i et leid hus med svømmebasseng.
Mens resten stort sett bebodde de 69 rommene på golfhotellet, med 4-stjerners standard, en A la carte-restaurant og et svømmebasseng i hagen. Høysesong er februar-april og oktober-november, stort sett med skandinaver og briter på banen.
— Et perfekt reisemål! Prisene her har ligget på halvparten av dem hjemme, men i år har de gått litt opp, sa en av svenskene på langtidsopphold.
Fortsatt er det rimelig å være på golfferie her. Opphold i dobbeltrom, frokost, greenfee og tralle koster fra 760 kroner (80 euro) per person.
Golfbanen ligger i utkanten av Il Portil, en søvnig landsby uten alt ståket som følger med de klassiske sydenturistene. En skånsk forfatter vi møtte, som vekslet mellom korrekturlesing ved bassenget og lange daglige turer i landsbyen, fant til slutt noe som kunne ligne på et kjøpesenter med noen små butikker. Som var stengt.
— De er kun åpne i helgene nå for tiden, og åpner egentlig på ordentlig først når det blir spansk sommer, fortalte han oss i mai.
To mil sandstrand
I tillegg til golfbane og kystveien finner vi en nesten to mil lang sandstrand langs elveløpet. På den andre siden av elven begynner en ny sandstrand, som strekker seg hele veien til grenseelva mot Portugal. Hvis du ønsker å komme deg fra én strand til den andre, kan du ta fergen. Men det begynner først å gå i juni.
Rundt 15 kilometer unna, på spissen av en halvøy i deltaet, finner vi er en mindre by: Punta Umbria. Den er et senter for vindsurfing, og er mer turistifisert. Her finner du restauranter og barer på stranden, gågate med typiske turistbutikker blandet med utendørs-kafeer samt en langstrsakt fiskehavn, som tydelig forteller hva du bør ha på middagsbordet.
Artikkelen fortsetter under bildet
Dessuten er prisene hyggelige. To små øl og to virkelig store glass sangria kom på knappe 50 kroner. Og at vi fikk kjøpt årets nye sommerskjorte for bare rundt 85 kroner, ble en hyggelig bonus.
Flere baner å velge blant på Spanias bakside
En mil lenger vest, og inne i en nasjonalpark, finner vi den store golfresorten El Rompido. Med et 5-stjerners spa og to golfbaner med helt forskjellig karakter.
Den første banen ble bygget i 2003 på et flatt område, og er en bane med to ansikter. De første ni er ganske lette å spille med åpne hull og brede fairwayer. Så blir det trangere mellom lunder av trær og vann, som gir større krav til både utslag og innspill. Dette er banen de fleste tilreisende foretrekker.
Ankomsten til 18. utslag er som en signatur for hele Huelvaområdet: Over en lang, lang trebro i våtmarken.
Den andre banen er fra 2007, og ligger i et ganske kupert terreng. For det meste er det lange hull med brede fairwayer i et åpent terreng der vinden er en faktor. Den regnes som den vanskeligste av de to. Og kanskje den mest morsomme banen for den hardtslående.
Også her finner du hovedsakelig engelske og skandinaviske gjester. Etter uroen i Nord-Afrika og Tyrkia har det blitt et betydelig større trykk av tilreisende. Det har vært så travelt enkelte dager at reisearrangørene har vært tvunget til å sende gjester til noen av de andre syv banene i området.
For oktober og november i år er banene nesten fullbooket allerede. 90 prosent av spillerne bor på hotellet, og spiller da for 300 kroner (32 euro) per runde. Vanlig greenfee er 360 kroner (38 euro). Som er overraskende billig, tatt hensyn til at at kvaliteten er minst like høy som på banene langs middelhavskysten.
Syv netter på hotellet, med halvpensjon og fem greenfee, koster mellom 5540 og 6300 kroner (504 til 573 britiske pund) i høst.
Samarbeid mellom golfbanene
Det er et visst samarbeid mellom golfbanene i Huelva, og rabatt på greenfee, hvis du bor på et av golfhotellene. El Rompido-banen sender flest gjester til Monacilla like utenfor Huelva. Det ligger på kanten av en boligområde, men spilles helt i et naturreservat.
Jose Maria Olazabal har designet Monacilla-banen, og har satt sammen noen ganske spektakulære hull. Signaturen kommer allerede som hull 2, med utslag over og mellom to store dammer. Noen ganger er det rett inn i motvinden, men med mye å lande på for deg som slår langt.
Neste hull er det motsatte, med en smal fairway mellom trærne hele veien til greenen. Litt senere kommer dammene i spill igjen i et utfordrende par-5. Resten av banen er relativt åpen med brede fairwayer, og ganske håndterlige for en bogeyspiller. I tillegg til hullene rundt dammer, er det den fine rullen på greenene som de fleste husker etterpå. Greenfee ligger mellom 475 og 525 kroner (50-55 euro).