Det begynte med en et vennskap mellom Miguel Angel Jimenez og en rik grunneier. Fortsatte med tre besøk av europatouren. I dag vil Øst-Tsjekkias fem golfanlegg være med å sloss om turistene. Og gjør det med polsk hjelp.
-st-tsjekkia-seiler-opp-som-golfreisem-l

TSJEKKIAS BESTE? Bare noen minutters kjøring fra Ostrava logger Golf Resort Lipiny, som i flere år har blitt stemt fram som Tsjekkias beste. I bakgrunnen den ene av to kullfabrikker, som har hentet kullet sitt fra grunnen under golfbanen.
-st-tsjekkia-seiler-opp-som-golfreisem-l

VAKKERT: Øst-Tsjekkias baner er ofte vakre og krevende. Som her på Rapice Golf

I jakten på bra golf for så lite penger som mulig har vi havnet i området rundt Ostrava, der Tsjekkia kiler seg inn mellom Polen og Slovakia.

Det er bar et par mil til de to grensene. Landskapet er halvveis alpint med golf i dalførene mellom Beskydy-fjellene. For det meste veldig vakkert, men samtidig er dette Tsjekkias fattigste del.

Området var sentrum for kullgruver og stålindustri, og jernteppepreget lever fortsatt. Men plutselig dukker det opp moderne bygninger, som like gjerne kunne ligget på Aker Brygge.

Det store stålverket utgjør en egen bydel midt i Ostrava (300.000 innbyggere), og er nå forvandlet til et gigantisk museum.

I stedet er det nå sørkoreanske Hyundai som dominerer industribildet med en bilfabrikk.

Like etter tusenårsskiftet

Det var den lille byen Celadna rett sør for Ostrava som Miguel Angel Jimenez kom til like etter tusenårsskiftet. Han var invitert av sin gamle venn Stanislav Pros, en lokal størrelse med mye eiendom og finansielle muskler.

Det fortelles at de to ganske enkelt spaserte ut i det tiltenkte området. Pros med en flaske rødt og et par glass, og Jimenez pekende med en rykende cigar:
— Her legger vi en tee og der blir det en bra green!

Og slik ble det. I 2004 var The Old Course klar, og fem år senere ble det skrevet historie da banen var vært for Tsjekkias første besøk av europatouren siden 1990-tallet.

Det ble ytterligere to år med The Czech Open før Albatross Golf utenfor Praha kjøpte turneringen. I klubbhuset henger store portretter av vinnerne Oskar Henningson, Peter Hanson og Oliver Fisher som en påminnelse.

Banen er en ganske åpen parkbane med innslag av både bartrær og løvtrær, som utgjør et fantastisk skue om høsten.Anlegget har i dag ytterligere en 18-hulllsbane av til delshelt annen karakter. De første ni er bygget for å ligne en skotsk linksbane med smale fairwayer kantet av høyere gress og buskvekster, mens de siste ni ligger mer opp i skråningen, og med fantastisk utsikt.

Totalt spilles det nærmere 20.000 runder per år, hvorav Hyundais folk svarer for 8000 av dem. På hverdagene spiller de koreanske damene, i helgene kommer herrene.

Egenartet hotell og museum

Etter golfen venter et elegant klubbhus med klokkeklar alpinkarakter: Rene treflater, lite bruk av stein og høyt under taket. Helt inntil ligger kanskje noe av det merkeligste vi har sett på en golfbane.

Miura Hotel er en hypermoderne skapelse, bygget for å ligne et romskip som akkurat har landet. Inni finnes et kunst- og designhotell med restaurant og spa. Det sies at samlingen av moderne kunst er verdt betydelig mer enn hele resten av hotellet.

Fire kilometer lenger bort, mellom de to høyeste toppene i Beskydy, finner vi en helt annen type golfanlegg: Golf & Ski Resort Ostravice. I tillegg til golfbane et hotell med spa og rommene i alpine hytter .

Dette ligner alpin golf slik vi kjenner det med hullene hugget ut i løvskogen i åssiden. I følge klubben er det 300 meter høydeforskjell mellom laveste og høyeste punkt på banen.

Men det kjennes ikke slik ut. Kanskje fordi golfbil er inkludert i greenfeen. Smale fairwayer, som krever presisjon fra tee, og ganske vriene greener gjør det vanskelig. En 18-handicapper får 23 slag på slopen.

Når ballene mistes i roughen langs skogkanten trøstes vi av vakker utsikt.

Og det finnes også hull nedover fjellsiden der det er herlig å trekke fram driveren. Klubben samarbeider med Celedna, og tilbyr felles golfpakker.

Hadde vi hatt tid skulle vi også ha sjekket ut hoppbakken der Jiri Raska læte seg å bli OL-vinner, terrenget der Emil Zatopek begynte sin løpskarirere og huset der Sigmund Freud fikk sine første tanker.

Golf med EU-støtte

Det finnes mer golf å oppdage utenfor Ostrava, golf som dessuten har fått EU-støtte. Bare noen minutters kjøring fra byen finner vi Golf Resort Lipiny, som i flere år har blitt stemt fram som Tsjekkias beste. Og som golfskribenter plasseres i topp-5 i landet, til tross for at banen egentlig består av to helt ulike nihullsbaner.

Resorten ligger midt mellom to kullgruver, som fortsatt er i bruk, og med golfhullene bygget oppå gruvegangene, med ett fra én til fem meter tykt stenlag fra gruvene som underlag. Øverst er det lagt på jord, og med det er det skapt en bane med perfekt drenering. Championship Course er en av de lengste nihullsbanene i Europa med sine 3567 meter.

Av naturlige grunner er den helt åpen, bortsett fra et par nyplantede løvtrær. Vil du spille 18 kan du enten ta to runder på Champions Course eller kombinere med den noe kortere Public Course.

Rotschild-familiens slott

15 kilometer nord for Ostrava, i Silherovice, kjører vi inn på det som i hundre år var familien Rotschilds slottseiendom. Etter krigens avslutning i 1945 ble både slott og mark konfiskert av staten.

Under kommunisttiden var golf ikke direkte forbudt, men ble ansett som totalt forkastelig. Likevel ble Tsjekkias nest eldste golfbane bygget rundt slottet, og ble åpnet i 1968, rett før de russiske troppene gjorde en brå slutt på det som ble kjent som Prahavåren.

Medlemmene forteller at de under kommunistårene nesten måtte smyge seg ut på banen. Å bli avslørt som golfspiller var ikke akkurat noen fordel i en del kretser. Og det var kanskje derfor slottet aldri ble tatt i bruk som klubbhus. I stedet fikk et gammelt drivhus fungere som klubbhus, og gjør det fortsatt.

De 18 golfhullene er pakket godt in i den gamle slottsparken, som ble anlagt på slutten av 1800-tallet. Vi spiller langs, med og rundt, iblant over, mange hundre år gamle, majestetiske eiketrær. Banen er velholdt, og layouten ikke altfor vanskelig. Og klubben satser nå virkelig på å bli reisemål for skandinaver ved å gi knallgode priser. Og det er godt med plass på banen.

Åpent og kupert

Områdets femte golfanlegg, Ropice Golf Resort, er av en helt annen type. Terrenget er i utgangspunktet helt åpent og kupert, over og rundt små høydedrag, som delvis er formet av bulldosere i et forsøk på å få fram en slags linkskarakter.

Det er åpent, det er mange bunkere og en del vann, og du kan bruke driver på mange utslag. Layouten er trivelig, men da vi besøkte banen var greenene langsommere enn vi er vant med. I følge klubbsjefen skal de normalt ha en hastighet fra 8,5 til 10 på stimpen.

Ølets land

Tsjekkia er et land der øl regjerer. Ikke langt fra golfklubbene finnes The Beskydy Beer Trail, med fire mikrobryggerier og fire større produsenter, alle med ulike typer øl.

Du rekker fint å besøke alle i løpet av en ettermiddag … det gjelder bare å bli enig om hvem som skal kjøre leiebilen. Vi kom til Ostrava et par dager etter hockey-VM, og det føltes litt dagen derpå. Det nedlagte stålverket, et moderne, interaktivt museum og en norsk-dansk ballett i operahuset ble den kulturelle beholdningen.

Ellers er det byens restaurantgate som lokker mest. Onsdager og i helgen er det normalt full fart, gjerne med en runde fra bar til bar, gjerne med prøvesmaking av masse lokal drikke. Bartenderne er ofte rene sjonglører, og shakeren like viktig som ølkranene. Det blir jo noen runder når en øl koster 12-13 kroner og en drink rundt 30.

Så var det dette med Polen. Czeck Air til Ostrava via Praha har dårlig forbindelse med sen ankomst og grytidlig hjemreise. Det er et bedre alternativ å fly til Krakow eller Katowice i Polen; Norwegian, Wizz og Ryanair flyr alle direkte.

Golfklubbene order transfer både ved ankomst og avreise dersom du ikke heller vil leie bil, og passe på å få med deg konsentrasjonsleiren i Auschwitz.

Prisfakta:

Prosper: Én natt + 2 greenfees + frokost + spa på Miura Hotel, fra ca. kr. 1250 kr. 2 netter, ca. kr. 2000
Ostravice:
Samme pakke på Green Inn + golfbil fra ca. kr. 1000, to netter ca. kr. 1800
Celedna: Hotell uHolubu, 2 netter, halvpension + 2 greenfee på Prosper/Ostravice + spa fra ca. kr 1 400. Hotellet er et lite, privat designhotell med alldeles utmerket mat.
Lipiny: 18 hull på Championship Course ca. kr. 250, 2×9 hul ca. kr. 150
Silherovice: Greenfee fra ca. kr. 250, Golf Hotel ca. kr. 500 for et dobbelrom
Ostrava: Best Western ca. kr. 500 for et dobbelrom

Lunsj på golfklubben: ca. kr 30, en øl ca. kr. 12

Golfbaner

Ostrava Park Golf Club
Prosper Golf Resort
Golf & Ski Resort Ostravice
Lipiny Golf Resort
Ropice Golf Resort

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.