Foto: Simen B. Jensen

I løpet av de tolv siste årene har golfidretten blitt tilgodesett med fem priser på Idrettsgallaen — norsk idretts hyllest til våre beste kvinner og menn.

Antallet idrettsgalla-priser som har tilfalt norsk golf siden 2008 er ikke overraskende med tanke på hvilke verdensstjerner som. har mottatt dem: Suzann Pettersen og Viktor Hovland.

Men prisene er overraskende når vi ser hvor hard konkurransen har vært fra andre, store norske idrettsfolk, som har vært de nominerte i kategoriene Tutta og Viktor har fått pris i.

Lørdag 9 . januar fikk Viktor Hovland prisen for Årets sportsprestasjon blant menn. I konkurranse med et antall utøver som alle er blant de beste i verden i sin idrett:

Johannes Thingnes Bø, skiskyting, Magnus Carlsen, sjakk, Hopplandslaget (VM-laget, skiflyvning), Erling Braut Haaland, fotball, Jakob Ingebrigtsen, friidrett, Aleksander Aamodt Kilde, alpint, Johannes Høsflot Klæbo, langrenn, Jesper Saltvik Pedersen, paraalpint, Jarl Riiber, kombinert, Casper Ruud, tennis, Sander Sagosen, håndball. Anders Mol/Christian Sørum, sandvolleyball og Karsten Warholm, friidrett.

En samling store idrettsnavn Viktor Hovland og alle andre sportsinteresserte nordmenn er på fornavn med. (Som også var tilfelle med konkurrentene da Suzann Pettersen tok sine idrettsgalla-priser i 2008, 2010, 2014 og 2020.)

Vi vet hvilken status idrettsmennene og idrettene blant Hovlands utfordrere har i den norske idrettsinteresserte befolkningen. Derfor håpet jeg, men trodde ikke, at det var golfspilleren som skulle stå igjen med prisen for Årets Sportsprestasjon.

Statusheving for golfen

I tillegg til at idrettsgalla-prisene forteller oss hvilken stor idrettsutøver Viktor Hovland (og Suzann Pettersen) er, så forteller det også at norsk golf ikke behøver å stå med lua i hånden i noen sammenhenger i norsk idrett.

Golfens idrettsledere kan trygt fremsette enda flere krav på golfens vegne. Og i enda tydeligere ord tale golfens sak i alle idrettens organer. Våre ledere kan med styrke fremlegge golfens helsemessige aspekter og dens totale samfunnsregnskap innen fysisk og psykisk helse.

De har en gylden mulighet til å så mer en ett frø om at golf fortjener å bli behandlet likeverdig med alle andre idretter når det gjelder offentlig tildeling og bevilgning til anlegg og internasjonale arrangementer og mesterskap på norsk jord.

Hva mener du? Del din mening med oss i kommentarfeltet under, eller på Golferens Facebookside.

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør og utgiver av Golferen.no, og medlem av Moss & Rygge GK