UFaktisk er det færre nordmenn som reiser til Finland for å spille golf enn til nabolandene Estland, Latvia og Litauen.
Dette til tross for at disse landene har under ti golfbaner hver seg. Mens Finland er et utviklet golfland med mer enn 150 baner og 140.000 registrerte golfspillere.
Forklaringen ligger nok i at Finlands golfindustri ikke markedsfører sitt tilbud internasjonalt i særlig grad. Forøvrig bemerkelsesverdig identisk med situasjonen for norsk golf.
Halvannen time til Finland
Vi flyr med Finnair fra Gardermoen tidlig en tirsdag morgen, og lander én time og 20 minutter senere i Helsinki. Der møtes vi av vår finske kollega Esa Mäkinen, som er en golfens globetrotter med over 1000 golfbaner i 167 land på merittlisten.
Første stopp er Linna Golf i Vanajanlinna, omtrent 100 kilometer nord for Helsinki. En bane som siden åpningen i 2005 har vært rangert blant landets beste.
Klubbhuset er en øyeåpner, bokstavelig talt. Bygget fortoner seg å være på størrelse med det norske slottet, og viser seg å inneholde all verdens fasiliteter. Inkludert 18 toetasjers suiter. Samtlige med navn etter berømte golfbaner som Muirfield, North Berwick med flere.
Treningsfasiliteter på toppnivå ligger i umiddelbar nærhet til klubbhuset. Dessuten bygninger med forskjellige boltilbud for besøkende. Også stedets hotell befinner seg Innen gangavstand, i en staselig gammel herregård.
Som inneholder restaurant, festlokaler, ølkjeller, frittliggende sauna med brygge som stikker ut i innsjøen. Bygningen er om mulig enda mer imponerende, i alle fall arkitektonisk, enn klubbhuset. Herregården har en ærerik historie. Men også en ikke fullt så flatterende fortid som det finske kommunistpartiets hovedkvarter.
Vi sjekker inn, og tildeles Muirfield-suiten. Suiten inneholder tekjøkken, oppholdsrom og en sauna med plass til flere personer. I Finland er sauna virkelig et gjennomgripende fenomen, som etter golfrunden er en integrert del av opplevelsen. Det blir en vidunderlig avslutning, som gjør godt for et mørt legeme.
En kvalitetsbane
Fra klubbhuset er det lett å se at Linna er en kvalitetsbane, som minner om Kongsvingers golfbane. Med store furutrær, lite vann i spill og fairwayer som ligger for seg selv i skogen.
Banen er designet av European Golf Design, som har velkjente golfbaner over hele verden i sin portefølje. Blant dem spanske PGA Catalunya, av mange regnet blant Europas beste. Linna-banen fremstår som en skogsbane med et muskuløst, amerikansk preg, solide bunkre og til dels opphøyde greener.
I retning Helsinki igjen
Nest dag går turen til Kytäjä Golf, rundt 50 kilometer tilbake i retning Helsinki. Klubbens to 18-hullsbaner åpnet i 2003 og 2004. Her finnes også en nihulls kortbane samt gode treningsfasiliteter og et høyst futuristisk klubbhus, totalt annerledes enn det vi møtte på Linna.
Golfbanene er anlagt på det som i sin tid var Nordens største private eiendom, med aner tilbake til 1600-tallet. I dag eies eiendommen av Laakkonen-familien, et velkjent navn i finsk idrettsmiljø.
Artikkelen fortsetter under bildet
Kytäläs to baner er høyt rangerte i Finland. Mange ansert South-East-banen som landets beste, mens North-West-banen, som vi spiller, regnes blant topp-10.
North-West-banen ligger i et tidvis åpent og bølgende landskap, uten særlig mye vann i spill. Mens South-East-banen ligger langs den store innsjøen Hyvinkää, hvor flere av hullene flørter med strandkanten.
Banene er signert den kanadiske arkitekten Thomas McBroom, som har flere enn 60 baner rundt om i verden på CV-en. Begge banene har klare amerikanske trekk med generøse fairwayer og store, ondulerte greener samt omfattende bunkere.
Spillopplevelsen på de utsøkte green-overflatene ble av det storslåtte slaget. Den etterfølgende saunaen i klubbhuset, sammen med minst ti andre spillere, og ikke minst ølen etterpå, var en høyverdig avslutning.
Etter endt seanse på terrassen til det hypermoderne klubbhuset kjører vi de 60 kilometerne til Helsinki sentrum, der vi skal bo den siste natten. Det blir også rikelig med tid til å se seg rundt i byens trivelige sentrum. Dagen avsluttes med en drink i baren i 16. etasje på byens høyeste hotell.
Avslutning nær flyplassen
Siste dag er viet Master Golf, et 36-hullsanlegg ved Bodomsjøen i Helsinki-forstaden Espoo, rundt en halvtimes kjøring fra sentrum og med 20 minutter til flyplassen.
Det viser seg å være et utmerket sted å avslutte besøket i Finland. Det vakre klubbhuset er det første som fanger blikket ved ankomst. Det flere hundre år gamle tidligere våningshuset på Bodom gård ligger vakkert til med utsikt over den tilliggende innsjøen.
Settingen minner litt om Forsbacka Golfklubb ved Åmål i svenske Dalsland. Master-banen snor seg rundt og langs innsjøen, mens Forest-banen går innover i skogen i et lett bølgende terreng. Vedlikeholdet står kanskje litt tilbake fra de to forgående banene, men ikke mye. Banene er velpleiet på et nivå de aller fleste vil være høyst fornøyd med.
Og så er det saunaen i etterkant, da! Deretter ølen, som smaker utsøkt forfriskende etter sauna-besøket . Og ikke minst Finlands beste hamburger, inntatt på terrassen med utsikt over den store treningsgreenen nedenfor og den vakre innsjøen bortenfor.
Akkurat da føler vi at vi ikke har hatt det bedre noe sted. Og at vi har ingen problemer med å anbefale å legge golfturen til østerled, til Finland.
Finland-fakta
Finland er medlem av EU og har adoptert euro som sin valuta. SAS, Finnair og Norwegian flyr direkte til Helsinki fra Oslo for rundt 1000-lappen. Tidlige avganger fra Oslo og sene returer fra Helsinki samt kort flytid gir full utnyttelse av ankomst- og avgangsdag. Helsinki er en livlig by, vel verdt et besøk i seg selv.