Hilde Halvorsen er mor til proffspiller Andreas Halvorsen, og har handicap 11. Hun jobber med mennesker som har psykiske utfordringer og som mental trener for idrettsutøvere. Hilde har 16 års erfaring med å jobbe tett på mennesker som av ulike årsaker har behov for samtaler og bistand til å bygge seg opp mentale strategier. Hun blogger også om mental helse.
Jeg har i 16 år jobbet med personer som har alvorlige diagnoser, depresjoner og angst. Ofte er det slik at resultatene kommer raskest i de tilfellene hvor fysisk aktivitet blir gjennomført som et supplement til samtaler og terapi.
Når jeg jobber som mentaltrener trenger jeg som regel ikke å gnåle om viktigheten av fysisk trening. Men uansett er kombinasjonen mentaltrening og fysisk trening noe man kan få gode resultater ut av. Innen golf er fys-trening absolutt viktig.
Tar det et steg videre
Det å være i aktivitet kan bidra til at det blir enklere å komme seg et steg videre i sin egen prosess, uavhengig av heftig idrettssatsning eller ikke.
For en toppidrettsutøver er selvfølgelig den fysiske treningen tøffere og annerledes enn for en som ikke satser innen idrett. Men uansett om du er toppidrettsutøver eller ikke så er det slik at psyke og kropp er knyttet til hverandre. Når du trener opparbeider du deg en større grad av kroppslig kontroll og selvtillit. Trening styrker konsentrasjonen, du får bedre søvn og immunforsvaret styrkes.
Nå er det jo også slik at den fysiske treningen, altså styrketreningen, bør være riktig i forhold til idretten som drives. Men uavhengig av idrett gjelder det alltid at fysisk trening er viktig.
Hjernen veier cirka 1450 gram hos menn og 1300 gram hos kvinner. (IKKE EN GANG TENK TANKEN AT DERE MENN ER SMARTERE enn oss kvinner, fordi dere har større hjerne!)
Men: Hjernen suger til seg informasjon, og vil på mange måter styre det du føler, tenker, hvordan du handler. Fysisk aktivitet reduserer kortisonnivået i hjernen, som igjen er med på å redusere stress. Som da igjen kan være med på å motvirke indre uro.
MEN DET BTYR IKKE AT DU AUTOMATISK vil takle disse tankene når du opplever stress på golfbanen. Men det vil bety at forutsetningen for å bli mentalt bedre er større ved å også drive fysisk trening.
Mentaltrening har absolutt aspekter av psykologi. På mange måter kan det maksimale trygghetspunktet som utøveren opplever som ubehagelig i visse situasjoner kartlegges. For eksempel psykologiske faktorer som kan påvirke idrettsprestasjoner. Og jeg tør å påstå at det er viktig at både utøver og mentaltrener har en forståelse for hvordan idrettslig aktivitet kan påvirke psykologisk utvikling.
Det å prestere innen idrett handler mye om kommunikasjon, lederskap, målsetting, visualisering, konkurranseforberedelser og skadeforebygging. Men det handler også om psykologi, aggresjon og idrettsadferd. Trening øker evnen til å lære, og sammen med mentaltrening kan det være god kombinasjon.
Fysisk trening kan også bidra til forbedret refokusering. Det vil si at man raskt kommer tilbake på riktig spor etter å ha blitt distrahert eller på annen måte forstyrret (muligens av sine egne tanker).
Det betyr ikke nødvendigvis å spille den perfekte golfrunden. Men å ikke henge seg for mye opp i forstyrrelser. Ikke henge seg for mye opp i sine egne tanker, tanker som for eksempel er negative. Og lære seg å være komfortabel i en stresset og/eller nervøs situasjon. Det endelige idrettsresultatet vil da kunne bli meget bra.
Men husk: Det er mange brikker som skal på plass for å skape den ultimate prestasjonen!
Tidligere blogginnlegg fra Golfmamma
9. mai: Kast ekonrbindene der de hører hjemme!
25. april: Ondsinnede, irriterende og anonyme meldinger en del av prisen
18. april: Det har jeg aldri forsøkt før, det kan jeg sikkert klare
7. april: Idrettsutøverens humør en ressurs for engergi
1.april: Vet du hvordan talentet skal få collegeplass?
23. mars: Alle trenger en heiagjeng!
14. mars: Klubbene er endringsvillige. Men forstår de hva det innebærer?